Pingissatsning som tagit skruv

Blågula uppdrag för Nathalie Freij och John Wall.
FOTO: Jenny Frejing
Sport Uppdaterad 12:11 28 augusti 2019

• Ny förbundskapten för damlandslaget • Talang till ungdoms-EM

Först blev tränaren John Wall ny förbundskapten. Sedan togs talangen Nathalie Freij ut till ungdomslandslaget. I Boo KFUM har pingissatsningen onekligen tagit skruv.

I april tog Mattias Falck Sverige med storm när han gick till final i pingis-VM och fick svenska idrottsentusiaster att drömma sig tillbaks till Jan-Ove Waldners, Jörgen Perssons och Mikael Appelgrens glansdagar.

Att intresset för pingis därmed blossade upp märkte man även hos Boo KFUM.
– Finalen gick på söndagen. På måndagen var så många barn på plats i rackethallen att borden knappt räckte till, säger John Wall, som är ansvarig för pingisverksamheten i Boo KFUM.

Går i pappas fotspår
Bland klubbens många unga löften återfinns Nathalie Freij, 11, från Orminge, som dock blev biten av bordtennisen långt innan Mattias Falcks VM-final mot kinesen Ma Long.
– Jag började spela pingis för tre-fyra år sedan efter att ha provat det på en idrottsskola. Sedan såg jag bilder från när pappa (Thomas Freij, som tillhörde Stockholmseliten på 80-talet) spelade och ville börja träna på allvar.

Sedan dess har hon raskt utvecklats till att bli en av Sveriges främsta i sin åldersklass. Så pass bra är Nathalie Freij att hon i torsdags åkte till Strasbourg för att spela EM för spelare födda 2007.

Resultatet i EM var vid denna tidnings pressläggning fortfarande okänt, men klart är i alla fall att Nathalie Freij har höga mål med sitt pingisspel.
– Det är en väldigt rolig idrott, som går snabbt och har många olika spelstilar. Själv är jag en offensiv spelare som gillar att smälla på, säger Nathalie Freij.

Vill det sig riktigt väl smäller hon sig inom ett par år hela vägen in i John Walls landslag. Boo KFUM-ledaren har nämligen blivit tillförordnad förbundskapten för damlandslaget.
– Det är ett korttidskontrakt som sträcker sig över lag-EM i september och SOC i början av oktober. Jag förlänger gärna, men det är upp till förbundet att avgöra, säger John Wall.

Dubbel SM-vinnare
John Wall har en gedigen bakgrund inom svensk pingis. Bland annat kan han stoltsera med två lag-SM-guld (2005-06) som spelare för Eslövs AI. Pingisledare i Boo KFUM har han varit sedan ungefär ett år.
– Vi har omkring 200 medlemmar, satsar väldigt mycket på barn och ungdomar och gläds givetvis över Nathalies EM-uttagning. Till nästa år har vi anlitat Daniela Moskovits som tränare. Hon spelade i landslaget till alldeles nyligen och bidrar med mycket kunskap. Viktigt också att få in en tjej som förebild i verksamheten, säger John Wall.