Sport Publicerad 14:58, 16 september 2020

• Magnus Oscarsson Söder: ”Det ska gå att utvecklas hos oss”

En man som lever med handboll hela dagarna ska lotsa Skuru IK till nya framgångar.
Magnus Oscarsson Söder heter handbollsläraren och -tränaren som tar över efter Mats Kardell.
– Det är klart att jag kommer att sätta min prägel på laget och spelet, även om grunderna redan finns där.

En annorlunda försäsong är över, med färre turneringar och få träningsmatcher. Skurus nye tränare har inte tränat damer på länge, efter att de senaste åtta åren tränat herrseniorlag, sex år hos Hammarbys herrar och två i RP i Linköping.

Men som tränare och lärare på ett handbollsgymnasium i Stockholm har han tränat handbollstjejer dagligen i många år.
– Jo, jag är på handbollsplanen ganska mycket, både på förmiddagar i skolan och på kvällarna med Skuru, konstaterar Magnus Oscarsson Söder. 

Skuru är, sedan GT Söder åkte ur, det enda elitlaget från Stockholm på damsidan i år. Det menar Magnus Oscarsson Söder att klubben borde dra nytta av ännu mer. Och som lärare på handbollsgymnasiet är det svårt att missa några talanger.
– Skurus damlag av i dag bygger mycket på att Gustavsberg har bra verksamhet, det är tydligt, säger han och nämner det 01-lag i Gustavsberg som vann junior-SM, vars spelare nu finns med i Skuru och samarbetsklubben Nacka.

När intervjun görs presenteras också nya landslagstruppen, dock utan Skuruspelare.
– Det är klart att vi vill ha med spelare där. Vi bygger vår verksamhet på att det ska gå att utvecklas hos oss, komma med i landslaget eller ut i proffslivet. Unga spelare ska kunna ta vägen via oss.

Han tror att det blir en jämn topp i serien år, där Skuru och Sävehof kommer att utmanas av Lugi och möjligen H65 Höör, och där både Skara och Skövde blivit betydligt bättre.

”Nykomlingar alltid farliga”
Efter ett inställt SM-slutspel och en lång sommar tar Skuru emot nykomlingen Kristianstad på fredag.
– Ärligt talat är det en svårare motståndare än vad många tror. Kristianstad har ett bra lag och nykomlingar är alltid farliga i början, säger Magnus Oscarsson Söder om premiärmatchen.

Han berättar att han kommer förlita sig på en stark ryggrad med Ulrika Olsson, Alexandra Bjärrenholt, Wilma Schelin och Vilma Matthijs Holmberg i försvaret, och att Ellen Voutilainen och Daniela De Jong är välkomna tillbaka efter skador.
– Vi spelar ju med platsbyten i anfall, men visst är Ulrika Olsson vår vänsternia. Där är hon bäst.

Han tycker att många av grunderna i Skurus spel är bra och fungerar, men att han vill lägga till vissa delar, ”jag ser ju spelet på mitt sätt”.
En av säsongens höjdpunkter rent publikmässigt kan jullovsmatchen i Jönköping bli. Skurus hemmamatch mot svenska mästarna H65 Höör är förlagd till Kinnarps arena i Jönköping mitt under den stora ungdomsturneringen Hallbybollen.
– Jag hoppas verkligen att turneringen och matchen blir av. För det bör bli publikrekord för damhandboll i Sverige. Sen kanske det inte är det sportsligt bästa för oss att spela vår hemmamatch mot en toppkonkurrent i Jönköping.

Magnus Oscarsson Söder

Ålder: 41 år
Familj: Fru, två barn
Yrke: Lärare och handbollstränare
Klubbar: Sannadals SK, Hammarby IF herr, RP IF Linköping herr och Skuru IK
Övriga tränare: Calle Tagesson (assisterande) och Thomas Forsberg (målvaktstränare)

Skurus trupp 20/21

Nya: Hanna Cleve, BK Söder, Ellen Voutilainen (tillbaka efter långtidsskada), Elin Åkesson, Kungsängen

Förluster: Mathilda Lundström (Sävehof), Evelina Eriksson, Vipers (Norge), Jackie Moreno, Sönderjysk (Danmark), Caroline Ingesson, Västerås Irsta, Ronja Westerlund slutat, Jennie Lindell

Skuru inleder SHE mot Kristianstad på fredag klockan 19 i Nacka bollhall.