FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Synkroniserad konståkning är en publikvänlig sport. När eliten var på plats i Älta ishall förra året var det fullsatt. Bilden är dock tagen vid årsskiftet i nyrenoverade Björknäs ishall.

Nu laddar de för
SM på hemmais

Sport 15:16 | 12 februari 2019

När Nacka Teamåkningsklubb arrangerar SM i synkroniserad konståkning är ambitionen givetvis framskjutna placeringar.
Men trots Surprise-fritt startfält slutar tävlingarna troligtvis i föga överraskande västgötaklimax.

Svensk synkroniserad konståkning står inför ett vägskäl. Sexfaldiga världsmästarklubben Team Surprise, från Landvetter, lade till entusiasternas förfäran ner verksamheten i oktober. Brist på åkare var orsaken.
Samtidigt har Team Boomerang, från Göteborg, meddelat att klubben tar paus. De som återstår i seniorklassen i kommande SM i Älta ishall är därför bara Team Unity, från Kungälv. Oddsen på att detta lag vinner guldet torde därför vara låga.

Nackaklubben växer
Men i och med storlagens frånfälle uppstår möjlighet för andra klubbar att vinna mark. Nacka Teamåkningsklubb saknar ännu ett konkurrenskraftigt lag på seniornivå, men Catti Wikström Erlandsson, ur tävlingskommittén, ser med tillförsikt framtiden an.
– Klubben har vuxit enormt. Till årets SM-helg har vi fyra lag anmälda. Team Crystal i debutantklassen tog silver förra året på Riksmästerskapen och är sugna på att placera sig på pallen. Men marginalerna är små. I december vann de Knallepokalen i Borås med bara 0,05 poängs marginal till tvåan Team Happiness från Kungsbacka.

Den geografiskt intresserade läsaren reagerar möjligen på de många västsvenska orter som figurerar i texten i form av Landvetter, Göteborg, Kungälv, Borås och Kungsbacka.

”Bra stämning smittar av sig”
Detta är ingen tillfällighet utan synkroniserad konståkning har sedan sporten introducerades i Sverige varit kraftigt dominerad av just västsvenska lag. Roligt därför att just Nacka Teamåkningsklubb håller östkustens flagga högt genom att inte bara göra goda resultat utan också arrangera svenska mästerskapen. 

Utöver ovan nämnda Team Crystal deltar klubben under SM-helgen även med Team Cosmos i  klubbtävling för debutanter, Team Caprice i ungdomsklassen och Team Moonlights i juniorklassen.
Hur kommer det sig att synkroniserad konståkning har blivit så populärt i Nacka?
– Vi har en väldigt god stämning i klubben och det ryktet har spridit sig. Som lagåkare slipper du den individuella pressen utan tävlar tillsammans. Glädjen smittar av sig. Vi har roligt både på och vid sidan av isen, säger Catti Wikström Erlandsson.
Vad kan besökarna förvänta sig? 
– Fartfyllda tävlingar med stort engagemang från publiken. Synkroniserad konståkning drar alltid mycket folk, vilket kan vara ett problem eftersom exempelvis Älta ishall inte riktigt är byggd för ett så här stort publikevenemang. Men det kommer bli en rolig helg, det vågar jag lova.

SM i synkroniserad konståkning avgörs i Älta ishall 23-24 februari.