Nu går startskottet för
årets löptävlingssäsong

Om en vecka smäller det. Då är det dags för årets upplaga av Paradisloppet.
FOTO: Ingarö IF
Sport Uppdaterad 08:30 30 maj 2019

Den 6 juni arrangeras Paradisloppet på Ingarö för 46:e gången. Det blir startskottet för årets löptävlingssäsong i Nacka och Värmdö — NVP har listan över de lokala loppen 2019.

Paradisloppet

• Ett terränglopp som arrangeras för 46:e gången den 6 juni.
• Distanserna är från 350 meter till 10 kilometer och start och målgång sker vid Ingarö IP.
• Sista anmälningsdag är imorgon, den 31 maj, men det går att efteranmäla sig på tävlingsdagen.
• Tidigaste starttid för barn är 08:45 och för vuxna 11:45.

Paradisloppet grundades på 70-talet av Axel ”Acke” Sundebrandt, en marathonfantast som gick bort 2016. Axel Sundebrandt kom på namnet under en löparrunda med en kund från Spanien. Spanjoren hade blivit förvånad över Ingarös vackra natur. 

– Detta är ju paradiset utropade spanjoren, och därmed var ju namnet självklart, sa ”Acke” i en intervju med Chris Härenstam 2013 i samband med att loppet firade 40 år.

Årets lopp är det 46:e i ordningen. Det är ett terränglopp med distanser även för de allra minsta. De vuxna kan välja mellan 10 kilometer alternativt 5 kilometer och barnens lopp är mellan 350 meter och 2,5 kilometer.

– Det här året verkar majoriteten vara vuxna som är med men det brukar trilla in sena anmälningar med yngre deltagare, säger Peter Hartzell, kansliansvarig på Ingarö IF, som arrangerar loppet.

Ingarö IP har nära till strand och grönområde vilket gör det attraktivt för de som vill göra en utflykt med nära och kära, enligt Peter Hartzell.

– Packa med picknickkorgen och gör en heldag av det. Det är väldigt familjärt och passar hela familjen, säger han.

För tredje året i rad har löpträning i grupp erbjudits inför loppet i Brunn. Alla har fått delta på träningarna, man behövde inte vara anmäld varken till loppet eller träningstillfällena. 

– Hur många som dyker upp beror på väder och dagsform, såklart men dessa pass är till för alla. Ung som gammal, nybörjare som elit, säger Peter Hartzell.

Paradisloppet är inte det enda loppet under sommaren och hösten, utan det finns fler lokala löpartävlingar att välja mellan:

15 juni:Duvnäsloppet. Erbjuder distanser för ”knattar” på 350 meter upp till vuxendistans på 10 kilometer.

16 juni:Skepparholmen springer för Östersjön. Loppet arrangeras tillsammans med Boo IF. Erbjuder distanserna 5 kilometer och 10 kilometer. 

24 augusti: Solsidan runt. Har grupperna ”överklassen” på 10 kilometer och ”medelklassen” på 5 kilometer.

15 september: Sicklaloppet. Erbjuder bana på 10 kilometer, gruvlopp på 2,5 kilometer och ”lilla Sicklaloppet” är för barn och ungdomar upp till 12 år där är distanserna 600 meter till 1,5 kilometer.

28 september: Värmdö Ultra. Ett lopp där man kan springa själv eller i stafettlag. Distansen är 60 kilometer.

12 oktober: Hellasloppet. Start och mål vid Hellasgården och distanser mellan 1,5 kilometer och 10 miles, alltså cirka 16 kilometer.

  • Johanna Lönnberg