Nästa steg är SM-slutspel för Nacka Wallenstam

FOTO: NACKA WALLENSTAM
Sport Publicerad 10:05, 24 september 2020

• Trevlige tränaren ”Figge” Olsson tror på jämnare serie

Sveriges trevligaste tränare ska leda Nacka Wallenstam till slutspel.

– Toppen är nog lite svagare, samtidigt som mittenlagen blivit bättre, men vi satsar på att nå slutspel, säger Fredrik ”Figge” Olsson inför Nackas Wallenstams andra säsong i högsta serien.

På söndag är det premiär, borta mot Endre på Gotland.

 

INNEBANDY/NACKA. Nacka Wallenstams unga lag gjorde det bra förra säsongen som nykomling i högsta serien. Laget höll sig mellan placering 6 och 10 under hela säsongen och hade möjlighet att nå SM-slutspelet (åtta) in mot sista omgången. Då kom coronastoppet. Det blev inget slutspel för Nacka Wallenstam, inte för något annat lag heller. IKSU som vann serien utsågs till svenska mästare – en klubb som nu försvunnit, men där spelarna bytt till lokalkonkurrenten Thoréngruppen.

– Vårt lag har blivit ett år äldre, men är fortfarande ungt, inte minst sedan våra två äldsta spelare slutat och de som kommit in är relativt unga, säger ”Figge” Olsson.

– Jag tror att Thoréngruppen och Pixbo hamnar i toppen, och att Täby kommer före oss. Men det blir jämnare i år, många har värvat, fortsätter han.

44-åringen från Ångsta i Norrland bor i Orminge, nära hemmahallen, men jobbar dagtid med att träna innebandyspelare på innebandygymnasiet i Midsommarkransen. Det blir mycket innebandy för honom, han är är dessutom ledare för U19-landslaget.

Just hans lugn och trevliga sätt mot motståndare och domare gav honom ”Fair play”-priset efter förra säsongen.

–      Roligt. Jag är bra på att inte hetsa upp mig, jag tänker knappt på hur domarna dömer, utan fokuserar på vårt spel. Jag känner att det är viktigt hur jag beter mig, som lärare och då jag arbetar åt förbundet också. Men priset visar ju att jag har lyckats med det.

 

Nacka Wallenstam består främst av unga tjejer från Nackaområdet, men eftersom laget har samarbetsavtal med Huddinge och Nacka är det bästa laget i södra Stockholm så finns det spelare från bland annat Sörmland i laget. Och från Finland.

Två av Finlands bättre unga spelare har sökt sig till Nacka, Trine Sällström och Daniela Westerlund, båda från Erä Viikingit i finska högstaligan.

– Täby är bäst i Stockholm. De har flera landslagsspelare och stor rutin. De ligger före oss, men vi har de unga talangerna, säger ”Figge”. Det är roligt att två finska spelare sökt sig till oss, de kan bli tillgångar under året.

Förutom många, corona-anpassade, träningar i Ormingehalen under augusti och september, har laget försäsongstränat vid Hammarbybacken.

–      Det är bra där. Backen finns där att springa uppför, det finns utegym och löparspår runt Sicklasjön. Sen är det nära för dem som inte bor i Nacka, menar han – som själv pendlar på Södra Länken dagligen till och från arbetet

 

Att spela i högsta ligan betyder många, och långa, bortamatcher. Klubben har bestämt att sova över fem gånger, annars är det buss fram och tillbaka över dagen.

– Men det är inga större problem. Spelarna trivs ihop och även de som knappast kommer att få spela så mycket åker gärna med på bortaresorna. Vi har 25 spelare i truppen och använder 20 till varje match – och det är alltid någon som är sjuk, skadad eller utlånad till samarbetsklubben.

Nacka Wallenstam har sin bas i Orminge, i Ormingehallen. Den lilla hallen som fått dispens för att vara arena i högsta serien, trots att det inte går in mer än 350 i publiken.

– Det är inget problem nu i början på säsongen med coronareglerna. Men vi har faktiskt ofta fullt på hemmamatcherna.

Nacka Wallenstam inleder seriespelet borta mot Endre på Gotland på söndag. Första hemmamatchen spelas mot Warberg nästa söndag, den 4 oktober. Samtliga matcher sänds på Expressen-tv.