Nackatrio tar höjd för VM

Sport Uppdaterad 13:37 01 maj 2019

Nacka Värmdö Klätterklubb har i år tre juniorer i sportklättringslandslaget.
Tävlingar i Europa väntar, och siktet är inställt på VM i augusti.

Elliot Eriksson, 14, Tua Jacobsson, 17 och Freja Duncan, 18, togs i januari ut för att ingå i det svenska juniorlandslaget i sportklättring. Utöver Europatävlingar ska de representera de svenska färgerna i VM i Italien i augusti. 

Som sportklättrare tävlar de dels i grenen lead, där man klättrar höga väggar med rep, och dels boulder, på lägre väggar utan rep.
Mest rutinerad i Nacka-Värmdö-klubben är Freja Duncan, Boo, som gör sitt fjärde år i landslaget och sista året som junior.
– Jag har hunnit tävla i två JVM och två JEM, och i många nationella tävlingar. Jag är starkast i lead, som är en lite mer mentalt krävande gren. Boulder handlar mer om styrka, säger Freja Duncan.

Hon har senast blivit svensk juniormästare och nordisk silvermedaljör och har kunnat kombinera idrottssatsningen med gymnasiet.
– Det är tufft, för båda tar mycket tid. Man måste planera. Men klättringen gör också att man kan fokusera på något annat än skolan. 

Efter en sjukdomsperiod har hon arbetat sig tillbaka till tävlingsform. Tävlingar i Bulgarien och Frankrike väntar närmast, innan VM.

VM-debutanter
Tua Jacobsson, Sickla, började klättra redan som åtta-åring.
– Det var Freja som lockade mig att börja tävla för 3,5 år sedan och hittills har jag tävlat i nordiska mästerskapen. Jag är en tävlingsmänniska och bytte fotbollen mot klättring. I år är första året i landslaget, så jag har inga tydliga mål vad gäller placeringar. Så länge det känns kul att klättra så är det bara att trappa upp träningen och satsa högre. Just nu måste jag träna väldigt mycket styrka, säger hon. 

Yngst är Elliot Eriksson, Sickla, och 2019 blir första året han ska tävla i internationella sammanhang. 
– Jag började klättra för tre år sedan och för två år sedan kom jag med i klätterklubbens tävlingsgrupp. Jag har hunnit tävla i SM och blev tvåa i lead och trea i boulder. Jag har också vunnit en stockholmstävling. 
– Nu i vår har jag fokus på en Europacup-tävling i lead i Frankrike, innan VM. Det är stort att tävla utomlands, säger han.

Klättring blir ny OS-sport
Träningen sköter de framför allt i klubben, och de tränar fyra till fem gånger i veckan. Hemmaväggarna finns i Klätterverket i Dieselverkstaden. Där har klubben två tävlingsgrupper för juniorer, med 13 aktiva. Niklas Borgh är en av tränarna:
– Som ung klättrare är det viktigt att vara försiktig med framför allt fingerlederna, som inte är helt utvecklade, för att undvika skador. Fokus ligger mycket på att träna teknik, överkropp, armar och fingrar, framför allt genom att klättra och ha roligt, men med kompletteringsövningar.

Och som många andra konstaterar han att det att det är bra om man i unga år ägnar sig åt flera olika sporter.  
Landslaget har coacher och är ett administrativt stöd.
– Vi får stöd i form av läger, och landslaget bekostar resor och boende när vi tävlar, säger Tua Jacobsson. 
Tävlingar inom sportklättring har blivit fler under de senaste fyra till fem åren, när inomhushallarna blivit fler. 

Nästa år gör sportklättring  dessutom sin debut i sommar-OS i Japan. 
– Det är nog bra för sporten, när den får mer publicitet, säger Freja Duncan.