Nacka IBK klart för SSL:
"Så oerhört skönt"

Sport Uppdaterad 09:39 11 april 2019

Efter att ha gått obesegrade genom hela säsongen kunde Nacka IBK:s innebandydamer i går kväll andas ut – och framför allt fira. Nackalaget är klart för spel i högstaserien SSL.
– Vi har gjort den perfekta säsongen, säger tränaren Figge Olsson.

IBF Falun har under hela säsongen varit det enda laget i serien som kunnat utmana Nacka Wallenstam IBK:s damer, som annars varit överlägsna. Därför blev också den sista omgången av play off-serien till SSL extra oviss och nervös när lagen skulle fajtas om en plats i SSL i bäst av tre matcher.
– Falun är de vi pratat om från omgång ett. Det var det laget vi behövde slå. Nu föll det sig så att vi startade och avslutade säsongen mot dem. På ett sätt blev det här vår drömfinal.

Som bekant vann Nacka Wallenstam den första matchen på hemmaplan med uddamålet 4-3 i helgen. I går onsdag åkte de norrut till Falun för att säkra ett avancemang. Allt såg till en början bra ut, efter två perioder ledde Nacka Wallenstam med 3-0 och i början av tredje gjorde de 4-0.
– Egentligen är matchbilden ganska jämn, men vi var mer effektiva. De fick i desperation börja chansa och när de fick mål och sedan ytterligare ett power play-mål så kom nerverna, säger tränaren Figge Olsson.

Som sagt, trots den stora ledningen började nerverna spela Nackalaget ett spratt. Inom loppet av fem minuter hade Falun gjort tre mål och plötsligt skiljde bara ett mål lagen åt. Nacka IBK kontrade med ett snabbt 5-3 mål genom Hanna Berg varpå IBF Falun svarade med ett snabbt reduceringsmål.

Därefter stod matchen och vägde fram tills att Emelie Lindström gjorde 6-4 till Nacka IBK, och därefter försvarade man ledningen.
– Det är oerhört starkt av tjejerna att hålla tätt bakåt efter det, men vi kände att vi ändå hade koll på läget. Vi släpper aldrig in mer än fyra mål, det har vi bara gjort en gång på 26 matcher.
Hur kändes det när slutsignalen ljöd?
– Så oerhört skönt, det har varit en pärs nu på slutet och jag har mått så dåligt. Det fanns en väldig anspänning i det här, men nu har vi gjort det. Den perfekta säsongen!

Figge Olsson räknar upp försvarsspelet och en bra blandning av rutinerade rävar och unga talanger, till varför de gått obesegrade genom hela säsongen.
– Vi kallar oss för Nackafamiljen för att vi krigar så för varandra. Nu när vi går upp i SSL vill vi behålla de vi har och fylla på med ytterligare några spelare. Vår målsättning är att tillhöra topp åtta nästa år, så att vi når SM-slutspel. 
Nu när ni tagit steget upp i SSL, innebär det att ni får byta hemmaarena?
– Vi kommer inte att få spela i Ormingehallen, utan lösningen är Nacka bollhall. Det är den enda hallen i Nacka som har tillräckligt stor läktare.

Nacka Wallenstam har med undantag av två säsonger i division 1 tagit raka vägen från division fyra till SSL. Figge Olsson vill också lyfta fram tränarna Mårten Engström och Hampus Nordenström som varit med på resan.
– På lördag kommer vi alla fira ordentligt, men det var redan bra drag i går på bussen ner från Falun!

  • Gustav Grändeby