Moa från Gustavsberg vann Europacupen i puckelpist

Moa Gustafsson, Värmdö Freestyle MT. FOTO: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET
Sport Publicerad 14:06, 19 mars 2023

• ”Klart man siktar mot OS” • Stolt över hemmabacken i Lillsved

Moa Gustafsson, Värmdö Freestyle MT, vann Europacupen i puckelpist efter avslutningstävlingen i Alpe d´Huez och siktar nu på världscupen.
– Jag har en egen plats där, men vi får se om förbundet skickar mig. Till alla tävlingarna. I så fall blir det många resor runt om i världen nästa år, säger hon på besök hemma i Gustavsberg.

20-åriga Moa Gustafsson är den av alla duktiga Värmdö-åkare i puckelpist som nått högst. Hon är etablerad i landslaget och vann nu Europacupen, som är serien under världscupen, i år.

Hon vann singelcupen, och hon vann totala Europacupen, efter att ha bland annat vunnit en parallelltävling hemma i Kungsberget för en månad sedan.

–  Jag skulle nog påstå att jag är bästa kvinnliga åkaren i Sverige nu, och att jag platser i Världscupen, jag har slagit många av de som normalt sett är bland de bästa 30 i världen.

Vad gör du när du inte tävlar i puckelpist runt om i Europa?
– Jag går fjärde året på skidgymnasiet i Järpen-Åre och tar studenten i sommar. Sen vet jag inte, men målet r att bo kvar i Åre och arbeta halvtid och träna vidare. Men i sommar kommer jag att träna hemma i Värmdö.

Har du testat klubbens träningsbacke i Lillsved?
Självklart, men jag missade invigningen. Vi var där med landslaget och jag var jättestolt över vår backe. Sen var det rätt läskigt första gången, liksom halt på plasten. Det var många som inte vågade, faktiskt. Men jag kommer att träna en del i Lillsved, för backen är jättebra, absolut.

Vad är det långsiktiga målet, OS?
– Ja, det måste jag säga. Men det känns långt borta.

Vad händer härnäst?
– Det är faktiskt junior-VM nu i veckan. Så jag är bortta en vecka från skolan. Målet är att bli topp-fem där. Sen är det förhoppningsvis världscupen nästa år; Georgien, Kazakstan, Kanada, USA, Alperna.

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x