Mäktig vändning av Skuru — nära SM-guld

Vilt firande efter segern. FOTO: CHRISTOFFER BORG-MATTISSON
Sport Publicerad 10:28, 14 maj 2021

• Vände till seger efter dramatik i Skåne • ”Usla i första – fantastiska i andra”

Skuru IK:s handbollsdamer är nära SM-guld. Laget gjorde en osannolik vändning från 13–19 i paus till seger med 31–29 i andra SM-finalen och kan nu avgöra i Eriksdalshallen på söndag.
– Vi var usla i första, men fantastiska i andra, sa linjespelaren Vilma Matthijs Holmberg efteråt.

Det som var så bra i första SM-finalen, målvaktsspelet, straffskyttet och Alexandra Bjärrenholts finurlighet, saknades helt i första halvlek i Eslöv. 

Hemmalaget H65 Höör dominerade totalt i början och 19–13 i paus var okej siffror för Skuru efter att Rebecca Nilsson i målet inte tagit ett enda skott.

– Vi var kvar på bussen, som man brukar säga. Vi var usla, inget fungerade, sa Vilma Matthijs Holmberg om sitt lags spel i första halvlek.

Men i andra kom laget igång. Ganska omgående fick man kontakt målmässigt och efter att H65 gjort 26–23 efter 45 minuter var det Skurus match, och framför allt Alexandra Bjärrenholts. Hon gjorde sex av Skurus avslutande mål under sista kvarten och hon satte fyra raka straffkast.

– Vi var sjukt bra i andra. Alla klev fram, jag får fler inspel och kan göra många mål och Alexandra är iskall i straffskyttet, det som inte fungerade alls i första.

Vilma Matthijs Holmberg reducerade till 26–25 och Alexandra Bjärrenholt gjorde 26–26. H65 ryckte igen till 28–26 och 29–27 och det såg dystert ut för Skuru. Men Wilma Schelin reducerade med ett distansskott och Alexandra Bjärenholt kvitterade med en straff.

Näst sista minuten blev dramatisk, med missade passningar avblåsningar och straffar. Samt utvisningar. Både storstjärnan Isabelle Andersson och H65:s coach blev utvisade i samband med straffarna som Daniela De Jong låg bakom och som Alexandra Bjärrenholt gjorde 29–30 och 29–31 på.

– Handboll är en bedömningssport. Jag tycker såklart att det var straffar i de situationerna. Men visst var det protester, sa Vilma Matthijs Holmberg hyggligt diplomatiskt om straffarna som avgjorde final 2.

Finalserien vänder mot Stockholm igen och på söndag, inte på måndag som NVP tidigare uppgett, spelas final 3 i Eriksdalshallen. Då kan Skuru bli mästare igen, senaste gången var 2005.

– Vi har ju ett mentalt övertag på dem. Vi har vunnit de sex, eller sju senaste matcherna mot H65. Det har betydelse, tyckte Vilma Matthijs Holmberg. 

SM-final 2

H65 Höör–Skuru IK 29–31 (19-13)

Mål Skuru: Alexandra Bjärrenholt 9, Vilma Matthijs Holmberg 5, Wilma Schelin 5, Daniela De Jong 4, Elin Hansson 3, Malin Berndal 3, Ellen Voutilainen 1.

Skuru leder med 2–0 i matcher i bäst av 5


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x