Sport Publicerad 11:33, 09 december 2019

• Byggandet av nya Näckenbadet drar ut ännu mer på tiden • ”Vi har blivit färre medlemmar vilket betyder mindre stöd”

Nu står det klart att byggandet av nya Näckenbadet drar ut ännu mer på tiden. Och simmarna i Saltsjöbadens IF får streta vidare ännu ett par år i det tillfälliga simtältet.

– Visst har det påverkat vår verksamhet, säger simordförande Jonatan Larsen som lär få vänta till hösten 2023 på en ny simhall i Saltsjöbaden.

När det uppdagades att Näckenbadet inte höll måttet längre, och taket riskerade att falla in, var frågan om ett nytt bad skulle byggas på samma plats, eller i Fisksätra.

En infekterad debatt om närhet, simkunnighet och historia slutade i att politikerna beslutade om rivning och nybygge på samma tomt, vid Saltsjöbadens IP.

Men entreprenören Tagehus, som vann upphandlingen att bygga och driva den simhallen, hoppade av på grund av finansieringsproblem. Och sedan sommaren 2018 har ett ersättningstält med simbassäng stått på ängen bredvid Saltsjöbadens IP. Och tältet blir alltså kvar flera år till. Allt medan gamla Näckenbadet står och förfaller.

– Om simtältet påverkat vår verksamhet? Ja. Vi har blivit färre medlemmar och det innebär mindre stöd bland annat. Sen är till exempel startpallarna av fel sort för att kunna träna riktiga starter på, och två av banorna är grundare för simundervisningen. Risken är ju att personal, anställda tränare, tycker att arbetsmiljön inte är bra nog, säger Jonatan Larsen, simordförande i Saltsjöbadens IF.

– Men vårt fokus är att se till att den hall som ska byggas blir bra, att den också blir bra för simträning. Inte att kräva kompensation för att simtältet förändrat vår verksamhet. Men visst skulle vi vilja ha bättre och mer regelbunden information från Nacka kommun, att frågan skulle ha större transparens, fortsätter han.

Nackas kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius berättar att kostnaden per år för ersättningsbassängen är 2,75 miljoner kronor.

– Men förseningen av simhallen innebär inte någon ökad kostnad för kommunen, säger han.

En ny upphandling är på väg att genomföras, med skillnaden att Nacka nu kommer att äga simhallen. Driften kommer att upphandlas vid ett senare tillfälle.

– Rivning av det befintliga, stängda, badet kommer enligt tidplan att ske under andra kvartalet 2021 och inflyttningen i ny simhall ska ske senast tredje kvartalet 2023, säger Anders Mebius.

Liksom förra gången då Saltsjöbadens IF:s simning tvingades flytta, då till Nacka simhall, har medlemmarna i simsektionen sjunkit något.

–  Vår analys är att simtältet gjort att vi blir något förre. En del simmare väljer andra klubbar, en del föräldrar väljer kanske bort simskolan hos oss — och det gör att den fortsatta simverksamheten blir mindre.

De framtida planerna för simhallar i Nacka visar att det snart kommer att finnas tre nya hallar. Näckenbadet och Nacka simhall på, eller i direkt närhet av, de platser där de legat tidigare, samt en helt ny, i Orminge.