Körde hela natten — förde Sverige till VM

Rebecca Nilsson, Skuru och landslaget. FOTO: ANDERS JOHNSON
Sport Publicerad 15:57, 23 april 2021

• Skurus målvakt Rebecca Nilsson debuterade i landslaget

Det blev en annorlunda vecka för Skurus Rebecca Nilsson och Vilma Matthijs Holmberg. De båda blixtinkallades till VM-kvalet då det ordinarie landslaget, inklusive klubbkamraten Elin Hansson, drabbade av corona. Det blev förlust mot Ukraina, men räckte ändå till VM-avancemang.

På väg till klubbträningen förra tisdagen fick Skurus målvakt Rebecca Nilsson ett samtal från förbundsledningen: Hon var uttagen till landslaget och rekommenderades att så fort som möjlig ta sig till Lund.
– Så jag tog med mig mina handbollsskor och eftersom jag liksom var ute på vägarna kunde jag lika gärna åka till Lund som hem till Ekerö, säger hon och skrattar.

Sju timmar senare, mitt i natten, kom hon fram och senare på dagen fick hon träffa sina nya lagkamrater i det ihopplockade reservlandslaget. Klubbkamraten Vilma Matthijs Holmberg var redan på plats eftersom det var meningen att hon skulle träna extra med det ”ordinarie” landslaget.
– Det var jättebra stämning i laget, och det blev en speciell match. Vi fick aldrig träna och många hade aldrig träffats tidigare. Men det var en upplevelse att få spela i landslaget, och det gick ju vägen, säger Rebecca Nilsson som vaktade det svenska målet sammanlagt tio minuter.

Vilma Matthijs Holmberg spelade mer, men gjorde faktiskt inget mål när Sverige nådde 22–26 mot ett ordinarie Ukraina, vilket räckte för att nå VM i Spanien senare i vinter.
– Vi kämpade på och hade roligt. Sen direkt efter middagen var det tack och hej och bilfärd genom natten. Jag och Vilma delade på körningen och vi var framme vid tre på morgonen. Vi kör bra båda två, fast jag är bättre.

Under onsdagen beslutade dock förbundet och de inblandade lagen att skjuta på nästa SM-semifinal, från i lördags till nu på torsdag, då flera spelare blivit sjuka eller riskerade bli det. Skurus landslagsspelare Elin Hansson var en av de sju som fick covid under resan till Ukraina.
– Vi får träna vidare, det blev det tredje längre uppehållet i slutspelet. Mig gör det inget att säsongen blir lång. Sen, någon gång i sommar, bär det av till Tyskland, till min nya klubb i närheten av Stuttgart.
Kör du bil dit?
– Nej, det ingår en bil i kontraktet. Så min bil blir kvar på Ekerö.

SM-slutspelet damhandboll

SM-semifinal 3

Skuru–Skara, torsdag 29 april kl 18.00 Nacka bollhall

SM-semifinal 4

Skara–Skuru, måndag 3 maj, Skara sporthall

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x