FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

I lördags arrangerades Barnens Vasalopp på konstsnöanläggningen, där omkring 150 barn deltog. Tre banlängder erbjöds: 500 meter, 1,1 kilometer och 2,5 kilometer. Kanske blev barnens masstart på förmiddagen ett symboliskt startskott till vad som väntar i framtiden.

Konstsnöarenan
ger klubb ny fart

Sport 14:43 | 18 februari 2019

Den nya konstsnöarenan har blivit en räddning för Saltsjöbadens skidsektion. Nu ligger spåren vidöppna för att bli en ”riktig skidklubb”.
– Tidigare har det varit lite som att vara en simklubb utan bassäng, säger tränaren Anders Karlström.

Efter årsskiftet har samtliga slingor öppnats på Saltsjöbadens nya konstsnöanläggning. När NVP ringer upp Michael Jacobsson, som sitter i styrelsen för Saltsjöbadens IF skidor, sammanfattar han lättnaden inom föreningen.
– Vi har försökt få i gång en barn- och ungdomsverksamhet länge, men vintrarna har varit för dåliga. Det har känts som ”mission impossible”. Nu känns det som att anläggningen är det bästa som hänt Nacka sen det skivade brödet kom.

Bra mix av snö och konstsnö
Den snörika inledningen på året har gjort att både besökare och medlemmar kunnat utnyttja anläggningen, som kostade Saltsjöbadens IF skid- och golfsektion sex miljoner. I och med konstsnöns härdighet är anläggningen, trots högre temperaturer, i det närmaste garanterad för skidåkning till slutet av mars.

Michael Jacobsson ser ljust på framtiden:
– Nu bygger allt på att finansiera tillbaka det vi investerat. När det blir pengar över till sektionerna kan vi utveckla verksamheten ytterligare, säger han.

Investeringen har sakta men säkert redan börja att betala av sig i form av intäkter från betalande besökare och för de nybörjarkurser, för både barn och vuxna, som man arrangerar.

Ger hopp om framtiden
Anders Karlström, tränare i Saltsjöbadens IF, berättar att flera av träningarna för barn- och ungdomar varit överfulla. För de minsta barnen (fem-åtta år) har det vissa söndagar varit kring 25 barn, tillsammans med sina föräldrar.
– Det har också varit stort intresse när vi haft teknikträning för vuxna. De som har velat börja lära sig åka skidor på riktigt, säger han.

I dag har skidsektionen omkring 90 medlemmar och ambitionen är att föreningen ska växa och så småningom bli en elitförening med breddtänk. Anders Karlström berättar att de ska bygga upp klubben med utgångspunkt i barngrupperna.
– Vi är verkligen i vår linda, men när vi nu har konstsnö så kan vi bli den skidklubb vi alltid velat vara. Hittills har vi varit en vuxenintresseklubb. Men nu kommer vi att börja stötta barnen upp genom åldrarna.
Vad tror du konstsnöanläggningen kommer att betyda för rekryteringen av medlemmar?
– Det är helt avgörande. Att bygga en barn- och ungdomsverksamhet på sporadiska vintrar går inte. Tidigare har det varit lite som att vara en simklubb utan bassäng. Nu har vi en bassäng, säger Anders Karlström.