Knixigt race på skogsstigar

Den 18 juni avgörs vem som är snabbast på stigarna runt Hellasgården. Nytt för i år är att orienteringsklubben OK Ravinen tagit över huvudansvaret för Amazing Trail.
FOTO: Amazing trail
Sport Uppdaterad 12:19 05 juni 2019

Tappar du sugen av långa raksträckor utan slut? Då kanske en tur längs stigarna vid Hellasgården kan vara något? Från och med i år har OK Ravinen tagit över Amazing Trail — där man kan tävla på distanser upp till två mil.

Amazing Trail

Vad: Terränglopp på stigar
Distanser: 6, 10 och 20 kilometer
När: 18 juni. Gemensam start kl. 18.15 för alla löpare.
Läs mer och anmälan: amazing-trail.se

Årets upplaga av Amazing Trail är den femte i ordningen, men den första där orienteringsklubben OK Ravinen står som huvudarrangör. Tävlingen avgörs 18 juni och man kan välja på tre olika distanser: 6 kilometer, 10 kilometer och 20 kilometer.

Enligt Martin Björklund, en av arrangörerna i OK Ravinen, utgör det blå och gröna spåret mot Saltsjöbaden huvuddelen av banan. Men både start och målgång sker i anslutning till Hellasgården.
De som suktar efter att sätta personbästa på milen kanske ska välja ett mer slätstruket lopp, för enligt Martin Björklund är det här en bana som kräver lite mer av löparna.
– Man ska nog ta det lite lugnare, annars är risken att man vrickar fötterna. Stigarna kräver ganska teknisk löpning och man måste använda hela kroppen mer, framför allt vrister och bål, så det gäller att vara på alerten.

Nattversion i höst
Tävlingen har hittills samlat mellan 300 och 500 deltagare. I höst finns även en nattversion, som arrangeras 11 september under namnet Amazing Night Trail. På sikt finns även planer på att bygga på med ännu längre distanser, enligt Martin Björklund:
– Det är många som har frågat efter ett ultra på hemmaplan, säger han.

Men har man aldrig testat långlöpning i skogen förut kanske två mil räcker bra som ett första test.