Sport Publicerad 12:12, 20 juli 2021

• Tollarebon är femmans programledarankare under OS • Kan luta sig mot Tommy Åström 

Jonas Karlsson från Tollare är studioankare under OS-sändningarna i sommar. Sändningar som betyder tre veckors jobb-bubbla — fast inte i Japan utan i Frihamnen.

Det finns många tv-sportjournalister i trakten. Efter vintrar där Lännerstabon André Pops och Norra Lagnöbon Yvette Hermundstad varit ankare, kommer nu sommar-OS där Tommy Åström, Betsede, sköter kommenterandet på plats för friidrotten, och Tollarebon Jonas Karlsson är studioankare varje dag.

– Nu går Tommy om, erkänner Jonas Karlsson. För även om jag jobbar med OS och syns i rutan hela dagarna under två veckor, är jag inte på plats. Så jag står kvar på tio OS på plats.

Jonas Karlsson bor sedan flera år tillbaka med fru och barn i Tollare. Han, men främst hans fru Linn, är engagerade tränare i lokala klubben Hellas friidrott — den sport där hans pappa Ulf var förbundskapten i många år.

Tommy Åström kommer att kommentera invigningen 23 juli, från studion hos Jonas Karlsson i Stockholm, för att sedan kommentera på friidrotten på plats.

– Man vet aldrig, det kan bli några klassiska referat. Många bedömer hur man är som kommentator efter hur det går för svenskarna. Jag fick mycket beröm i radion när jag kommenterade Sveriges tre OS-guld i Aten, men gjorde nog ett bättre jobb när det gick dåligt, säger Tommy Åström.

Jonas Karlsson, 44, som var SVT trogen i många år — som reporter, programledare och krönikör — bytte till OS-kanalen Discovery för några år sedan. Detta med OS i fokus. Inför OS i Tokyo 2020, som alltså flyttats fram, gjorde han genomarbetade stora reportage, som nu fyllts på med fler inför som det blev, OS 2021.

– Jag är förberedd. Jag har jobbat med OS i två år nu. Men det är intensiva dagar som väntar. Jag jobbar mellan 10 och 17 varje dag, och jag är som i en bubbla, bor på hotell precis bredvid vår studio i Värtahamnen, säger Jonas Karlsson.

– Det var väldigt roligt att göra dokumentärer om OS-idrottare. Nu kanske det blir lite märkligt att sitta i studion och påannonsera sina egna inslag. Men det får gå, fortsätter han.

Kanal 5 är huvudkanalen, med svenskt perspektiv på OS-sportandet. Men också Kanal 9 och Eurosports kanaler sänder OS under de 16 dagarna, samt streamingtjänsten Discovery plus. Japan ligger sju timmar före, så när Jonas Karlsson är programledare dagtid i Sverige är det kvällspass i Japan.

– Det finns fördelar och nackdelar att ha studion på hemmaplan. Mest ekonomiska fördelar, kanske. Men som det är nu med karantänsregler hade det knappt gått. Eftersom de svenska deltagarna åker hem direkt efter att de tävlat färdigt får vi ta emot de på Arlanda och ha med de i studion ganska snabbt. Kanske ett par dagar efter att de tagit medalj, säger Jonas Karlsson.

Jalmar Carlson
 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x