Johan från Hästhagen åker JVM för Sverige

FOTO: NVP:S ARKIV
Sport Publicerad 12:36, 28 februari 2020

• Inledde på Järlas spår • Hoppas på start i alla distanser

Nacka Värmdö skidklubbs Johan Ekberg är uttagen till det svenska JVM-truppen i längdskidor som tävlar i södra Tyskland, i Oberwiesenthal i veckan.
– Det har gått bra i år. Jag ska åka alla sträckorna och hoppas på att få en plats i stafettlaget, säger 19-årige Johan som bor och studerar i Mora.
– Det är extra roligt att Ebba Andersson (som tillhör damlandslaget) ska vara med. Det gör att det blir mer uppmärksamhet.

Han växte upp i Hästhagen och hade Järla IF:s spår vid Hellasgården som sitt hemmaspår. Han tävlar för Nacka Värmdö, men minns knappt när han tävlade på hemmaplan senast:
– Jag har varit med i Värmdöloppet. Men det är ju sällan snö hemma, så jag håller mig mer norrut. Men det är häftigt att tävla för Nacka Värmdö, det är många som reagerar att man är från storstan.

När han gått ut nian på Ekliden flyttade han till Mora för att gå på skidgymnasiet. Hans fortsatta skid- och skolgång planeras till Östersund eller Falun.
– Jag vill verkligen satsa på min sport under några år, så jag vill bo där det finns snö och där man kan studera — kanske på halvfart.

Johan Ekberg slog igenom lite extra i somras då han visade sig vara väldigt snabb på rullskidor. Han vann både världscupen och VM-guld i den relativt nya sporten.
– Det var mest på skoj, ett bra komplement till skidorna. Jag har varit bra i vinter och har bra chanser på samtliga distanser, säger han till sist.