Sport Publicerad 14:13, 12 april 2021

• OK Ravinens Gustav Bergman vann ultralång-SM • Inte förlorat SM-lopp sedan 2019

Gustav Bergmans fina form håller i sig. Efter den historiska SM-trippeln förra hösten följde OK Ravinens stjärna upp med 2021 års första SM-seger då han vann ultralång-SM i Västervik i helgen.

Det blev inget Tiomila, och många av de inhemska tävlingarna är ännu inställda på grund av pandemin. Men ett par elittävlingar avgjordes i helgen i Västervik, och Gustav Bergman vann båda. Först medeldistansen på lördagen med ett par ynka sekunder, sedan ultralång-SM (26 kilometer fågelvägen) med en och an halv minut på söndagen.

Det var hans 19:e SM-guld, och det fjärde på ultralång.

– De gånger det går brukar jag försöka läsa in senare delar av kartan under första delen av loppet. Nu var det masstart och inga gafflingar (uppdelade kontroller) så jag tog mest rygg den första timmen och läste in slutkontrollerna. Det är oklart om jag vann på det, eftersom jag var ganska ensam på just de kontrollerna på slutet, men jag kände ett mentalt övertag, säger Gustav Bergman.

När det var cirka 15 minuter kvar av loppet höjde han tempot. Han fick en lucka och hade sedan full koll på var kontrollerna borde vara på slutet.

– Om tid finns, i masstarter eller stafetter, brukar jag göra så att jag läser in slutet av kartan tidigt. Nu i söndags var det extremt bra läge då vi sprang tillsammans, säger Gustav Bergman, som menar att denna taktik att vara förberedd mot slutet var lite av plan A, att spurta hem segern var också ett alternativ för den gode spurtaren.

– Ju bättre motstånd det är, ju jämnare det är, desto större är slumpen vem som vinner. Så man måste ha lite olika strategier, säger han, som nästan aldrig förlorar orienteringslopp längre.

– Jag har tränat bra i Nackaskogarna under vintern, och kört mycket backträning i Hammarbybacken och längs hela branta ”Nacken” från Hammarby mot Nackamasterna. Det lär bli backigt både i EM i Schweiz och i VM i Tjeckien senare i vår och sommar, förklarar han sitt träningsupplägg.

För även om Gustav Bergman gillar att vinna svenska mästerskap så är det EM och framför allt VM som är årets höjdpunkt för honom. Han har EM-meriter, även om han var skadad senast, han tog VM-silver både på sprint och medel.

– EM i Schweiz är stort, men VM lite senare i Tjeckien är större. Jag siktar såklart på att vinna något guld, men gör jag bra prestationer och inte vinner är jag glad ändå. Det är tuff konkurrens.

EM avgörs i mitten av maj och VM i juli i Tjeckien. Senaste VM gick fint för Gustav Bergman. Han var med i det svenska guldlaget i stafett och tog silver på medeldistansen när tävlingarna avgjordes i Norge.

– Men man vet inte hur det blir med pandemin. Just nu är planen att vi ska åka direkt från EM i Schweiz till ett träningsläger i Tjeckien inför VM. Men man vet aldrig. Vi får se.

Blir det fler från OK Ravinen i EM och VM?

– Det återstår att se under uttagningstävlingarna i Norrtälje. Men Axel Grankvist har chansen, han har varit riktigt bra i vår. Och så är ju vår ukrainare Ruslan Glebov med i för Ukraina, om hans vader håller.

– Sen är väl Järlas Karolin Ohlsson rätt given på sprint och svenska stafettlaget.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x