Inomhusidrotten har
greppet om publiken

Sport Uppdaterad 09:48 06 april 2019

Inomhussporterna dominerar inte bara resultatmässigt i Nacka och Värmdö, utan också den lokala publikligan. När NVP summerar vilka lag som drar flest åskådare är innebandyn och handbollen hetast.

Fotbollen tog slut i november medan inomhussporterna fortfarande var i inledningen av sina säsonger. Men nu, när alla föreningar är klara med grundserierna är det dags att summera vilka lag som drog flest åskådare under säsongen 2018/2019.

Förra årets etta Värmdö IF:s innebandyherrar behåller sin position och fortsätter fylla Värmdö sporthall, dessutom med ett bättre publiksnitt än förra årets säsong. Publiktvåan Skuru IK:s damer har på grund av en bra tillströmning av publik närmat sig Värmdö IF och mellan lagen skiljer nu bara 15 åskådare. 

Raket på listan
Den absolut största förändringen är Nacka Wallenstam IBK:s innebandydamer, som gått obesegrade genom hela grundserien och satsar mot högstaserien SSL, och som tagit klivet från en tionde till en femte plats. Publiksnittet på 164 personer i Ormingehallen är nästan dubbelt så stort som förra året.

Största sporterna tappar
Den övergripande trenden är annars att hockey- och fotbollslagen generellt sett minskat i åskådarantal, medan innebandyn och handbollen drar fler. Bandyn och futsalen har behållit sina tabellpositioner i publikligan.
Anders Olsson, ordförande för Värmdö IF innebandy, som i veckan play off-spelar om en allsvensk plats, kan bara nöjt konstatera att klubben fortsätter att locka publik.
– Jag tror att det dels är t våra sportsliga resultat som gör att vi har så mycket publik, dels också att vi satsar på våra matcher med bra arrangemang som fina intron och andra små kringarrangemang runt matcherna. Det är trevligt och uppstyrt på våra matcher.
Värmdö sporthall är förhållandevis modern, är ni nöjda med arenan?
– Den är jättebra som innebandyhall och den är fräsch och funktionell. Publiken kommer både nära spelarna och upplevelsen. Så det är vi, säger Anders Olsson.

Skuru IK:s kommunikationsansvarige Jonas Johansson, tycker att publikökningen är glädjande, men säger sedan även att Nacka bollhall begränsar klubben att dra fler åskådare.
– Vi kan inte mer än fylla vår hall och det är ju precis det vi gör. Det känns som att vi spelar på Sicklahalvöns Colosseum. Beskrivningen är dubbelbottnad: vår arena är känd för bra spel och underhållning, men det är också en ruin, säger Jonas Johansson.

De drar mest publik

1. Värmdö IF.  Innebandy (herr), division 1 mellersta Svealand: 350 (+28)
2. Skuru IK. Handboll (dam), SHE: 335 (+69)
3. Nacka juniors. Futsal (herr), Futsalligan norra: 215 (-4)
4. Gustavsbergs bandy. (herr) Bandyallsvenskan: 197 (+12)
5. Nacka Wallenstam. Innebandy (dam), division 1: 164 (+79)
6. Värmdö HC. Hockey (herr), division 2: 128 (-12)
7. Boo FF. Fotboll (herr), division 3, södra Svealand: 113 (0)
8. Skuru IK. Handboll (herr), Herr 1 norra: 89 (ingen uppgift)
9. Boo FF. Fotboll (dam), division 1, södra Svealand: 76 (ingen uppgift)
10. Värmdö IF. Fotboll (herr), division 2 södra Svealand: 73 (-41)

OBS: Sifforna anger det genomsnittligt antal åskådare per match under säsongen 2018/2019. Inom parentes anges hur mycket publiken ökat eller minskat jämfört med fjolårssäsongen.