Ingarötalang vill ta
plats i Bajens startelva

Sport Uppdaterad 13:09 01 april 2019

Leo Bengtsson, 20, från Ingarö har gått hela vägen från Hammarbys pojklag till a-lag. I år vill han slå sig in i startelvan i en av klubbens mest konkurrenskraftiga trupper på länge.
– Jag känner att jag är med och konkurrerar på fullt allvar.

Hammarby överraskade positivt förra året och var länge med och utmanade om guldet, men när säsongen summerades var det AIK som blev svenska mästare. Hammarby missade precis topp tre och europa-
platserna när man slutade fyra i tabellen på samma poäng som Malmö FF, men med sämre målskillnad. 

I år har därför förväntningarna från media skruvats upp och Hammarby IF nämns som en av flera kandidater att slåss om guldet.
– Det är väl den enda skillnaden från förra året. Media tror mer på oss i år, men vi trodde på oss redan då. Men nu är förväntningarna större, säger Leo Bengtsson.

Tuff utlåning
Leo Bengtsson hade det stundtals motigt förra säsongen. I brist på speltid lånades han under våren ut till Gefle IF, som spelade i Superettan. Tre månader han beskriver som jobbiga, både mentalt och ute på plan.
– Det gick inte som jag ville och jag fick en tankeställare att jag behövde jobba ännu hårdare. Men jag jobbade på med hjälp av stöd utifrån. Positivt är att jag tror det var nyttigt för mig. När jag kom tillbaka till Hammarby kändes det som att jag blivit en bättre och mer mogen spelare.

Till hösten var Leo Bengtsson tillbaka i klubben och gjorde totalt tio matcher i Hammarby under säsongen.

Leo Bengtssons moderklubb är dock inte Hammarby utan Ingarö IF, där han spelade fram tills han var elva år. Sedan dess har han via pojk- och juniorlagen tagit sig enda upp till Hammarbys a-lag. Det är nu tredje säsongen som han kommer att spela i Allsvenskan.

”Upp till mig själv”
Men i år vill han verkligen vara med och utmana om att ta plats i startelvan, trots att klubben gjort flera tunga nyförvärv.
– Vi är ett topplag i Allsvenskan, och det är så det ska vara. Det är upp till mig själv nu och jag känner att jag är med och konkurrerar på fullt allvar. 

Leo Bengtsson kan också gå in i Allsvenskan med råg i ryggen. I början av året förlängdes hans kontrakt med tre år. Hammarbys sportchef Jesper Jansson berömde i samband med det Leo Bengtssons spetsegenskaper som snabbhet och genombrottskraft. 
– Det betyder jättemycket att de tror på mig. Men i slutändan är det ändå upp till mig att prestera. 
Vad har du satt upp som individuellt mål för säsongen?
– Det vill jag behålla för mig själv och fokusera på att jobba mot det.
Är du skrockfull?
– Nä, jag vill bara inte snacka så mycket utan göra min grej. Då blir det bra.

  • Gustav Grändeby