Sport Publicerad 10:21, 26 april 2021

• Gustav Bergman förlorade SM-lopp – klubbkamrat tog chansen

När knock out-sprint avgjordes i SM-form för första gången tog 21-årige Ormingesonen Axel Granqvist, OK Ravinen, sitt första seniorguld. Det skedde när favoriten och klubbkamraten Gustav Bergman missade på slutet.
– Jag hörde svordomarna när de andra missade, sa Axel Granqvist efteråt.

Knock out-sprint påminner om skidåkningens sprinttävlingar, med kval, sedan kvartsfinal, semifinal och final samma dag. Alla startar samtidigt heaten, men med något skiftande kontroller. Faktum är att löparna får möjlighet att välja mellan tre olika kartor, men att de endast får 20 sekunder på sig att göra valet.

Hur som helst blev SM-finalen, med de sex bästa löparna, jämn. Storstjärnan Gustav Bergman, OK Ravinen, som inte förlorat ett SM-lopp på flera år, ryckte in mot sista kontrollen, fick med sig några löpare – men sprang fel.

– Jag låg lite bakom och var nära att hänga på, men tänkte: visst var det ett hus till man skulle förbi?,  säger Axel Granqvist till orienteringsmagasinet.se.

– De andra såg att jag kom förbi och jag hörde hur de svor bakom när de kom efter. Så jag kunde faktiskt, helt oväntat, avgöra utan att spurta, fortsätter han glatt.

Annars var Axel Granqvist och Gustav Bergman två av de som dominerade mest bland 65 startande i Norrtälje under dagen, som innehöll fyra korta, men tuffa lopp inne i Norrtälje.

– Jag kände att jag hade kontroll både i kvartsfinalen och i semifinalen. Men jag var nog inställd på att försöka kriga till mig en medalj i finalen. Det var oväntat att jag skulle vinna, sa 21-åringen från Krokhöjden i Orminge som nu kan bli aktuell för EM och VM i sommar.

I ett mejl till NVP skriver han:

– Mina chanser att få springa EM ser riktigt lovande ut då det är åtta herrar och åtta damer som tas ut. I VM är det desto svårare där det bara är tre per distans (och land) som får springa. Det finns många rutinerade i landslaget som troligtvis går före då och jag känner mig absolut inte stressad att behöva springa VM redan i år. Bara EM skulle vara otroligt roligt att få ställa upp i.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x