Sport Publicerad 10:20, 22 februari 2023

• Gymnastikförbundet fixade träningsläger på Lillsved: ”Viktigt”

Tolvårige Svante Bengtsson från Nacka var en av deltagarna på det första träningslägret för paragymnaster i Stockholm, som ägde rum på Lillsved.
– Det är viktigt att dessa barn och unga får tillgång till såna här aktiviteter, säger Svantes mamma Åsa Bengtsson.

Det var i lördags som Svenska gymnastikförbundet, ihop med Gymnastikförbundet Öst, arrangerade lägret på Lillsveds idrottsfolkhögskola på norra Värmdö.

Med under dagen var ett 15-tal gymnaster mellan sex och 21 år, med olika funktionsnedsättningar och olika lång erfarenhet av gymnastik, och på programmet stod både grundmotorisk träning och dans.

En av deltagarna var tolvårige Svante Bengtsson från Nacka, som vanligtvis spelar i Nacka HI:s handbollslag. Hans mamma Åsa Bengtsson berättar om en fullspäckad dag.

– Svante hade så kul att han inte ens hade tid att äta. Han var rädd att han inte skulle hinna gympa mer efter maten. Det allra roligaste var att hoppa och ramla ner i tjockmattan och att kasta prick med ärtpåsar, säger hon.

Johanna Hedgårdh, ansvarig för paragymnastik på Svenska gymnastikförbundet, är nöjd med lägret.

– Barn, anhöriga och ledare så glada och tacksamma. Nu jobbar vi för att det ska till en träningsgrupp på Lillsved som tränar kontinuerligt, säger hon.

I så fall kommer Svante Bengtsson vara en av deltagarna, intygar Åsa.

– Det är viktigt att dessa barn och unga får tillgång till såna här aktiviteter. Dels behöver de många gånger träna lite extra på grundmotoriska övningar, dels behöver de erbjudas flera tillfällen till umgänge med jämnåriga kompisar eftersom de ofta inte har tillgång till det i sitt närområde, säger hon.

Johanna Hedgårdh kan redan nu utlova fler läger, kanske redan i vår.

– Det arrangeras väldigt få fysiska aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättningar. Vi vill visa att alla kan åka på läger och erbjuda dem en möjlighet att få prova på att träna gymnastik i en härlig och inspirerande miljö med kunniga och erfarna ledare, säger hon.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x