Gustav Bergman vann dubbla SM-guld

FOTO: LARS RÖNNOLS
Sport Publicerad 10:30, 21 september 2020

• Dominerade stort i ”comebacken” • Satsar på SM-trippel

OK Ravinens Gustav Bergman, regerande världscupmästare, visade vem som fortfarande är bäst när första stora orienteringstävlingen efter coronastoppet avgjordes.

Han vann dubbla SM-guld, hans 14:e och 15:e sammanlagt, när han var helt överlägsen på medeldistansen på lördagen, och solklar segrare på långdistansen på söndagen under SM-tävlingarna i Kungälv.

– Det var ovisst innan, jag har ju inte tävlat på ett tag, inte de andra heller i och för sig. Det var jobbigt därute, men gick fint ändå, säger Gustav Bergman till NVP efter sin suveräna insats på lördagen i det kuperade landskapet norr om Göteborg.

Gustav Bergman startade som en av de sista i medeldistansen och tv-kommentatorn Mats Troeng sa tidigt att även om de övriga tiderna tyder på ett jämnt lopp finns det en som kan krossa alla, Gustav Bergman.

Och så blev det. Han vann till sist med 2 minuter och 35 sekunder före tvåan Martin Regborn, en av de största segermarginalerna i ett SM-lopp någonsin.

– Det var tufft, men det gick att springa snabbt på hällarna, förklarar Gustav Bergman.

På söndagen följde 29-åringen som har Nackareservatet som sin hemmaterräng upp med en solklar, men inte lika överlägsen seger på lång-SM. Segermarginalen till tvåan Albin Ridefelt blev 1 min och 49 sekunder.

Kuperat, lös terräng och lite segare ben, var förklaringen. Men efter halva loppet gick han ifrån.

Efter en sommar utan stora tävlingar och mästerskap var SM höstens, och hela säsongens, höjdpunkt för elitorienterarena.

Gustav Bergman har nu lyckats vinna SM-dubbeln, medel- och lång-SM, tre år på raken, vilket är unikt. 10 oktober avgörs SM-sprinten utanför Örebro, och Gustav Bergman, satsar på att försöka ta en unik trippel.