Sport Publicerad 09:43, 12 oktober 2020

• Vann SM-sprinten med en sekund • Axel Granqvist en sekund från SM-brons

OK Ravinens Gustav Bergman vann också sprint-SM i helgen, och tog därmed en unik SM-trippel med seger i medel, lång och sprint. Ingen på herrsidan har gjort det tidigare och bara suveräna Tove Alexandersson på damsidan.

När SM-tävlingarna i orientering fortsatte med sprinttävlingarna i utkanten av Örebro blev det jämnt och ovisst.

Eftersom samtliga SM-tävlingar direktsänts i SVT har 29-årige Gustav Bergman, OK Ravinen, fått stort utrymme medialt på sistone. Och han har tagit chansen då han tagit hem samtliga tre SM-distanser samma höst.

Gustav, som normalt sett inte är Sveriges bästa sprintorienterare, lyckades bra i kvalet och fick starta näst sist i finalen. Och där gick det fort, för tre av de fyra sist startande.

När alla sprungit klart visade det sig att Gustav Bergman varit snabbast, att han besegrade hemmalöparen Martin Regborn, Hagaby, med en sekund och att unge Isac von Krusenstierna var ännu några sekunder långsammare och tog brons.

– Det känns lite oväntat. Jag såg mig inte som huvudfavorit i dagens lopp. Men banan passade mig bra, detta främst med den rejäla backen som kom efter ungefär halva sträckan. Den spelade rakt till mina styrkor. Dessutom genomförde jag loppet tekniskt på ett väldigt bra sätt, sa Gustav Bergman till Orienteringsmagasinet.

Noterbart är att OK Ravinens unga stjärnskott Axel Granqvist blev fyra, en sekund från SM-bronset och att Järlas Anastasia Denisova blev fyra i damklassen, åtta sekunder från bronset (efter att ha missat att stämpla vid målgången).