Guldjakt och kvalspel —
NVP guidar lag för lag

Sport Uppdaterad 10:40 23 mars 2019

Handbollen och innebandyn går efter en lång säsong in i ett efterlängtat – och kvalfyllt skede. Både på dam- och herrsidan finns lag som kommer att strida om SM-guld och om platser i de absoluta toppserierna.

De har varit topplag under hela säsongen, men det är nu som allt ställs på sin spets för innebandylagen Nacka Wallenstam IBK och Värmdö IF och för Skurus handbollslag, både på dam- och herrsidan.

Seriespelet avslutades förra helgen och nu väntar en kamp om SM-guld och flera tuffa play off-serier för att nå målen att ta sig ytterligare ett hack upp i seriesystemet. Lyckas lagen kan både innebandyn och handbollen lokalt bli glödheta nästa år, med lag representerade i de absolut högsta divisionerna.

NVP går igenom förutsättningarna för de fyra lagen, för att visa vad som krävs för att ta sig hela vägen in i mål. 

Skuru IK (dam/handboll)
Mål: Vinna SM-guld
Spelar: SHE (högsta serien)
Placering grundserie 2019: Etta
Förutsättningar: Slutspelet avgörs i kvartsfinal, semifinal och final i bäst av fem matcher.
Kommentar: Serieettan Höör hade 21 vinster på lika många matcher inför avslutande matchen mot Skuru. Men när Nackalaget vann nere i Skåne tog de i sista omgången över topplaceringen. Det innebär en rad fördelar för Skuru. För det första får de välja motståndare först av alla lag i slutspelet, vilket gör att de slipper ett eventuellt slitsamt semifinalspel mot tredje dominanten Sävehof. Det andra är att de får fördel av hemmaplan i alla slutspelsomgångar. Skurus val i kvartsfinalerna föll på tabellåttan Kungälvs HK, första matchen spelas på torsdag i Nacka bollhall.

Nacka Wallenstam IBK
(dam/innebandy)
Mål: Fixa plats i SSL, Svenska superligan (högstaserien)
Spelar: Allsvenskan östra
Placering grundserie 2019: Etta
Förutsättningar: För att Nacka Wallenstam ska ta klivet upp i SSL kräver det att de vinner två play off-omgångar, som vardera spelas i bäst av tre matcher.
Kommentar: Har gjort allt rätt i år. De har behållit de unga talangerna och värvat världsspelaren Emelie Lindström. I grundserien har de inte förlorat en match. Lyckas de ta sig igenom de två kvalomgångarna med samma resultat är de bara fyra vinster från SSL. Den första kvalrundan startar i dag lördag hemma mot tabelltrean Sundsvall IBF i Allsvenskan norra. Returen spelas på onsdag. Ett eventuellt avgörande kommer att ske i Ormingehallen. Går Nacka IBK vidare möter de vinnaren av IBF Falun och IKSU i ett avgörande play off om en SSL-plats nästa säsong. 

Värmdö IF (herr/innebandy)
Mål: Avancera till Allsvenskan (näst högsta serien)
Spelar: Div 1 mellersta Svealand
Placering grundserie 2019: Tvåa
Förutsättningar: Värmdö IF:s innebandyherrar behöver vinna två play off-kval i bäst av tre matcher för att kliva upp till seriesystemets näst högsta innebandydivision, Allsvenskan. 
Kommentar: Det har varit nära två år i rada, men VIF:s herrar har fallit på målsnöret i det avgörande play-off kvalet. Blir det tredje gången gillt? Första play off-omgången inleds i dag lördag i Värmdö sporthall där Ledberg (som kom på en fjärdeplats i serien) är motståndare. Match två spelas i Ledbergs hemmaarena Campushallen på torsdag. Blir det en avgörande match den 30/3 har Värmdö IF hemmafördel. Går VIF vidare är det vinnaren av mötet mellan Nykvarn och Hovslätt som blir motståndare.

Skuru IK (herr/handboll)
Mål: Gå upp i Allsvenskan (näst högsta serien)
Spelar: Herr 1 norra
Placering grundserie 2019: Trea
Förutsättningar: Skuru IK måste vinna två kvalrundor, i bäst av tre matcher, för att lyckas avancera till Herrallsvenskan. 
Kommentar: Första kvalrundan startar i dag lördag i Nacka bollhall mot Vinslövs HK från granndivisionen Herr 1 södra. Nästa match är nästa lördag på bortaplan. Blir det 1-1 i matcher får Skuru återigen spela på bortaplan. Det lag som vinner får möta allsvenska laget Tyresö i bäst av tre om en plats i Allsvenskan nästa säsong. Vid oavgjort får även då Skuru spela avgörande matchen på bortaplan. Petter Strömberg, tränare och spelare i Skuru IK, tror att Vinslövs IK blir den svåraste motståndaren av de två: ”De har ett ungt lag. Jag tror det är fifty fifty vem som går vidare.”

 …men för de här fem lagen är säsongen redan avgjord

Nacka Juniors (herr/futsal): Nackalaget har gjort en bra säsong i högsta futsaldivisionen, SFL. Juniors tillhörde länge topplagen, men har under den senaste halvan av säsongen inte mäktat med att hänga på topp fyra. Guldchansen är borta sedan några omgångar tillbaka.
Nacka HK (herr/hockey): Imponerade i Hockeytvåan och Alltvåan för att därefter vinna play off-kvalserien mot Nynäshamn. Men i kvalserien till Hockeyettan har de inlett med fem raka förluster, vilket gör att de har förbrukat chansen att avancera en division.
Värmdö HC (herr/hockey): Värmdö HC grejade målet att nå Alltvåan, men klarade inte av att nå play-off-serien. Därmed blir det spel i Hockeytvåan nästa säsong också.
Gustavsbergs bandy (herr): Blandade och gav i bandyns division 1 och slutade som mittenlag.
Nacka HK (dam/handboll): Avancerade med ett imponerande segerfacit till Allsvenskan, utan att behöva kvala. Därmed innebär det att Nacka har två damlag representerade i de högsta divisionerna nästa år.

  • Gustav Grändeby