Sport Publicerad 21:12, 24 maj 2021

• Ny chans direkt att ta hem SM-guldet för Skuru

Skuru missade första matchbollen i SM-finalserien mot H65 Höör. Det blev förlust med 28–30 (16­–17) i den tredje SM-finalen – och ny SM-final och ny chans redan i morgon, tisdag.

– Vi tar nästa chans i stället. Men då måste vi vinna, annars tar de över kommandot, sa Skurus mittsexa Vilma Matthijs Holmberg efteråt.

SM-bucklan var på plats, prisutdelarna också. Men två skade- och coviddrabbade lag, som fått vänta i en och en halv vecka på match 3, bjöd på en svängig match.

– Jag var helt utslagen förra helgen. Om smittan finns på banan så drabbas de som krigar på linjen såklart. Vi klänger på varandra hela tiden. Jag blev sjuk och deras mittförsvarare också. Men den här matchen förlorade vi på sämre försvarsspel och att vi tappade tempo i anfallen ibland, fortsatte Vilma Matthijs Holmberg – med ett leende.

– Ja, det är klart att jag är besviken. Men man får se det positivt. Det blir en match till och det är roligt att spela handboll. Men det räcker med en match till. Jag har ingen lust att åka till Skåne på torsdag.

Skurus landslagsuttagna linjespelare fick inte många passningar på måndagskvällen. Hon var stenhårt bevakad, som oftast numera. Men hon gjorde ändå fyra mål, två på målvaktsreturer.

– Jag får skapa lägen åt de andra i stället. Så blir taktiken när deras försvar står lågt och tar bort mig, förklarade hon fortfarande leende.

Med 2–0 i segrar i ryggen, och ett långt uppehåll på grund av covid-smittan i trupperna, startade H65 klart bäst. De klarade av Skurus höga försvar och Isabelle Andersson, för ett par år sedan i Skuru, gjorde mål på det mesta.

Skuru låg under med 6–2 innan man kom igång, Alexandra Bjärrenholt, som dominerat de senaste tre Skurumatcherna, hittade rätt och målvakten Rebecca Nilsson började rädda. Skuru gick i kapp, och förbi. Laget hade 13-11 och 16–14 och det såg ut som om H65, som har tunnare trupp, inte skulle orka. Men plötsligt gjorde gästerna tre mål och ledde i paus.

Det var samma visa i andra halvlek. H65 hade kommandot, men Skuru kom i kapp till 23–23 och gick om till 25–23. Då tog H65:s coach Ola Månsson en time out. Den blev lyckad, för tre minuter senare var det vänt, till 25–27.

­– Det taktiska var nog att jag tog en time out, inte vad jag hittade på. För vi var på gång redan innan. Vi behövde vila våra nyckelspelare, sa Ola Månsson, som verkligen tutat i sina spelare att de inte hade något att förlora.

De sista sju minuterna försökte Skuru på nya saker, men varje gång man kom närmare så visade Isabelle Andersson, och till sist också helt slutkörda landslagsspelaren Emma Lindqvist, klass.

Skurus tidigare covidsjuka landslagsspelare Elin Hansson gjorde två reduceringar i slutet, men det sista, med en halvminut kvar räckte inte.

Efter nästa tre år utan att förlora mot H65 Höör kom förlusten till sist. I sämsta tänkbara läge, när Skuru skulle springa hem ett efterlängtat SM-guld.

Målvakten Rebecca Nilsson, som var på väg att göra sin sista match på länge i Skuru, kom inte riktigt in i matchen, och lagkaptenen Daniela De Jong, noll mål, var tydligt hämmad av skada/sjukdom/lång säsong. De som klev främst var Wilma Schelin och Ellen Voutilainen.

Gästerna som haft det motigt mot Skuru länge, hittade vägar igenom Skurus försvar. Inte minst Isabelle Andersson, åtta mål.

– Vi gjorde det vi måste. Vi hade ingen press på oss, förklarade Isabelle Andersson –som med sitt lag alltså blev kvar för att spela final 4 i morgon, tisdag klockan 18.10 i Eriksdalshallen.

Om H65 skulle vinna även på tisdagen avgörs det i Eslöv på torsdag.

SM-final 3

Skuru­–H65 Höör 28–30 (16–17)

Mål Skuru: Elin Hansson 6, Wilma Schelin 5, Vilma Matthijs Holmberg 4, Alexandra Bjärrenholt 4 (2), Malin Berndal 4, Ellen Voutilainen 3, Cornelia Dahlström 2.

Mål H65: Isabelle Andersson 8, Victoria Larsson 5, Evelina Källhage 4, Emma Lindqvist 4, Michaela Fransson 2, Binto Linnér 1. Linnea Pripp 1. Salma Skretting 1.

Skuru leder med 2–1 i matcher. Nästa match spelas tisdag 25/5 kl18.10 i Eriksdalshallen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x