Experten: Därför faller Skuru alltid på mållinjen

Sport Uppdaterad 11:22 26 maj 2019

Sex år i följd har Sävehof slagit ut Skuru i SM-slutspelet. Det har kostat Nackalaget två finalplatser och fyra SM-guld. Varför faller alltid Skuru på målsnöret? NVP sökte svar utanför klubben i Magnus Grahn, handbollsexpert och tränare med SM-guld på meritlistan.

Skuru förlorade bara en match i grundserien vilket gav Nackalaget en förstaplats, och en bekräftelse på att de över 26 omgångar är det bästa damlaget i handboll i Sverige. Mot de regerande mästarna Sävehof vann de båda möten.
Partillelaget fick finna sig i att vara en god trea medan Skuru och Höör slogs om förstaplatsen. 
Men i SM-slutspelet kopplade Sävehof på de gamla mästartakterna och vann enkelt mot Höör i semifinalen (3-1 i matcher) och sedan tre raka mot Skuru – vilket gav Sävehof sitt tionde guld på de senaste elva säsongerna.

Sävehof ett Skuruspöke
Det var sjätte året i följd som Sävehof slog ut Skuru i SM-slutspelet, vilket i praktiken kostat Skuru två finalplatser och fyra SM-guld. 
Men i år hade inte handbollsexperten och SVT-kommentatorn Magnus Grahn sett Sävehof som segrare.
– Jag trodde att det skulle bli final mellan Skuru och Höör och att det var fifty fifty mellan lagen att vinna SM-guld. Jag trodde inte att Sävehof skulle mäkta med att komma tillbaka så starkt.

Enligt Magnus Grahn handlar den negativa slutspelssviten mer om att Sävehof är så överlägsna i förutsättningar och organisation, än att Skuru gjort något fel. Däremot har NVP brutit ut fem påstående från handbollsexperten (se faktaruta) som kan ha varit avgörande. 
– Skuru har gjort en fantastisk prestation och otrolig säsong, det får man inte glömma. Men jag tyckte redan i inledningen av slutspelet att de började gå lite med kryckor, jämfört med i seriespelet. De får tänka, vad kan vi göra annorlunda inför nästa slutspel?
Har du redan nu några tankar om nästa säsong?
– Jag tror Sävehof kommer att ta tillbaka dominansen, då pratar jag om totaldominansen. Med de spelartyperna och deras organisation i ryggen blir det svårt att utmana dem.

SVT:s Magnus Grahn ger fem teser om
Skurus förlustsvit — Mats Kardell bemöter

1. I Stockholm måste man jobba dubbelt så hårt: ”Ska du bli elitidrottare i Stockholm, måste du oavsett lagsport, åka över halva Stockholm för att hitta de bästa miljöerna. Oavsett om det är träning, fyspass eller rehab. Det tär på spelare och förening. På många ställen i Sverige cyklar man till och från allt.”
Svar: ”Ja, det kan man säga, om man letar efter ursäkter. Det kan vara en bidragande orsak över tid. Jag tror att det har betydelse för idrotten i Stockholm i stort, inte bara elitidrott, utan proceduren fram till att bli elitidrottare. Men det är ingen ursäkt för att vi förlorat mot Sävehof de senaste två åren när jag varit tränare.”

2. Nej till Europaspel får bieffekter: ”Sävehof tackar alltid ja till europaspel, medan andra topplag säger nej av ekonomiska skäl. Men det är en investering för gruppen då erfarenheten blir ovärderlig för SM-slutspelet, där uppladdning, matchgenomgång och avgörande tendenser skiljer sig från serielunken.”
Svar: ”Ja, Skuru varit återhållsamma, europaspel har kostat mer än det smakat. Han har rätt i att spela internationellt, exempelvis mot lag från östeuropa, gör unga spelare mer hårdhudade vilket förbereder dem för tuffheten i landslag- och SM-slutspel. Jag kan känna att vi inte hade tillräckligt många tuffa matcher i år inför slutspelet.” 

3. Nacka bollhall i all ära, men…:  ”...hallen är inte arrangemangsvänlig om man vill skapa sidointäkter och därmed bättre ekonomiska förutsättningar för laget. I Stockholm är dessutom sponsorer och publik extra svårflörtade.”
Svar: ”Han har helt rätt i det påståendet, Nacka bollhall är inte representativt för Skurus handbollsdamer. Vi vann grundserien och fick därmed hemmaplansfördel, men eftersom hallen inte är tillåten att spela SM-final i, försvann den. Nacka kommun, som vill främja breddidrott, måste förstå att bredd- och elitdrott går hand i hand. Får de unga inte se toppidrott där de bor, är det negativt för breddidrotten.”

4. Skurus organisation inte i närheten av Sävehofs: ”Sävehofs erfarenhet från hur man rekryterar spelare, utvecklar och toppar dem – sitter i väggarna. De hackade i grundserien men gick lugnt in med stigande form in i slutspel, eftersom det ingår i planeringen.”
Svar: ”Organisationsmässigt är Sävehof som klubb ledande i Sverige — kanske i världen. Ingen förening lyckas skörda sådana framgångar nationellt, från P- och F14 till dam och herr. Vår strategi i år var att spela den bästa handbollen i varje match, Sävehof — nu spekulerar jag — valde att prioritera Europa och slutspelet, vilket gjorde att deras form i serien mörkades lite.”

5. Skuru behöver få in mer vinnarmentalitet:  ”När jag tittade på finalen ser jag att Skuru sliter och kämpar, men … nu kommer Skuru säga att jag har fel. Men jag kände att sista drivet saknades. Vad det beror på vet jag inte. Men jag tror Skuru behöver få in en tuffare mentalitet, att vinna till varje pris.”
Svar: ”Vi har vunnit så pass mycket i år, så det är klart att vi har vinnarmentalitet. Men visst behöver vi bli tuffare mentalt. Jag tycker att vi vek ner oss i de två första finalmatcherna, i tredje tyckte jag vi var starka. Där visade vi att vi hade varit värda att spela en fjärde finalmatch.”