EM-brons till Tommy Macias

FOTO: SVENSKA JUDOFÖRBUNDET
Sport Publicerad 11:46, 23 november 2020

• Kämpade till sig ännu en medalj efter skada

Svenska OS-hoppet i judo, Gustavsbergsbon Tommy Macias tog en ny internationell medalj i helgen.

Hans EM-brons i 73-kilosklassen var hans fjärde raka EM-medalj.

 

JUDO/GUSTAVSBERG. 27-årige Tommy Macias, som tävlar för Saltsjö Judo, förlorade kvartsfinalen i EM, men tog sig vidare i återkvalet och tog medaljen genom att besegra olympiska mästaren Fabio Basile i bronsmatchen.

– Det känns jätteskönt att komma hem med en medalj! Det har varit jobbigt, alla här är ju bra. Det är ju ändå ett EM, sa Tommy Macias till judo.se.

Tommy Macias, som fick klartecken för att tävla i kommande OS i våras, kom till EM i Prag som regerande Europamästare och som tredjeseedad i tävlingen.

Efter de två inledande segrarna stötte Tommy Macias på schweizaren Nils Stump. Det blev förlust efter en ippon (fall) efter att svensken ändå haft ledningen.

Men i återkvalet blev det seger mot en österrikare på ippon, en seger som ledde till bronsmatch.

Där stod mot olympiske mästaren från klassen under, 66-kilosklassen, Fabio Basile. Tommy Macias har mött Basile tre gånger tidigare och förlorat två. Nu blev det en andra seger efter en kort match. Tommy Macias kastade italienaren efter 90 sekunder och vann på ippon.

Macias åkte på en höftskada i genrepet inför EM, en skada som har stört honom. Trots det lyckades han ta sin fjärde raka EM-medalj. Tidigare har han tagit brons, brons och förra året guld.

Nästa år väntar OS i Tokyo.

– Tommy fick kämpa hela dagen, men lyckades samla ihop sig till sista matchen. Han höll bra fokus och höll ihop det hela vägen. Det är väldigt starkt att ta medalj fyra EM i rad, kommenterade landslagschefen Robert Eriksson.

Sveriges andre EM-deltagare, Robin Pacek, tävlar också för Saltsjö Judo, Värmdö.