Planen: Ekvallen kvar som idrottsplats

FOTO: NVP:s ARKIV
Sport Publicerad 14:10, 14 januari 2022

• Kommunen byter spår — ny förstudie för isidrott ska inrikta sig på Ekvallen, inte östra Charlottendal

Värmdös styrande har bestämt sig. Gustavsbergs stora idrottsplats för isidrott är och ska fortsatt vara Ekvallen.
– Isidrottens framtid har diskuterats länge utan framgång, vi kan inte hålla på så här utan måste ta nästa steg. Det gör vi genom att fokusera på Gustavsbergs centrum som med sitt läge är bäst för isidrotten, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M.

Värmdö kommun har haft planer på att flytta hela idrottsområdet på Ekvallen till annan plats i kommunen. Något som bland annat Gustavsbergs bandy, Värmdö hockey och Värmdö konståkning protesterat mot.

Men nu har man landat i att ändå inleda en förstudie om att låta det vara kvar på Ekvallen.

– Man har sagt att idrotten ska flytta länge nu, men utan att hitta en ny plats. Det skapar oro, och innebär att andra detaljplaner måste vänta, säger Deshira Flankör, som tror att förstudien kommer att visa att kommunen ska renovera bandyplan, hockeyrinkar, samt sporthallen vid Ekvallen.

Gustavsbergs bandys ordförande Mårten Pramsgård är glad över den nya inriktningen:

– Det är jättebra, och bara positivt att man bestämmer sig för att ha kvar Ekvallen med alla isidrotter på samma plats. Nu ser vi fram emot att man renoverar samtliga anläggningar, för de är eftersatta, säger han.

Deshira Flankör är inne på samma linje.

– Vi utgår ifrån behoven nu och många år framåt. Det är en bra plats dit det är lätt att ta sig. Och även sporthallen ska rustas upp, fortsätter Deshira Flankör.

Kan det bli så att även en eventuell bandyhall finns med i förstudien?

– Jo. Det ska räknas på det också. Men vi får se vad inriktningsbeslutet blir.

Redan 2012 stoppades en detaljplan för ett nytt utökat idrottsområde i Ekvallen, samtidigt som planer på att bygga bostäder på Ekvallen tog fart. Det tillsattes en arbetsgrupp 2016 för att utreda framtida placering av isidrotterna med flera alternativ, där speciellt östra Charlottendal vid väg 222 var hetast. Men en fördjupad undersökning i området visade bland annat på förekomst av hasselsnok, vilket omöjliggjorde projektet där.

I veckan ska kommunstyrelsen ta beslut om den nya inriktningen, där Ekvallens placering bedöms ha flera fördelar, exempelvis finns en god kollektivförbindelse från samtliga kommundelar och att idrottsplatsen används, förutom av föreningar, flitigt av skolor och allmänheten.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x