Sport Publicerad 05:00, 10 mars 2023

• Framspelare och sociala medier-expert • ”Målet är att gå upp igen”

Med i snitt en poäng per match under de senaste tio åren är Nacka hockeys nummer 24, Philip Nilsson Fornes, 29, nyckelspelare när kvalet till hockeyettan startar.
– Man har väl plockat med sig en del erfarenhet av tidigare kval, får man hoppas, säger veteranen och den okrönte Tiktok-kungen.

Våren betyder nästan alltid kvaltider för Nacka hockey. Nu är det dags för kval för att nå ettan igen, och laget är laddat och förberett, menar lagets veteran, poängkung – och sociala medier-expert, Philip Nilsson Fornes.

– Vi vann serien knappt efter dramatik, och fick sen vila länge. Det har vi utnyttjat med bra träning, men också med vila inför kvalserien, säger han när NVP besöker hans andra hem, omklädningsrummet i Nacka ishall.

Philip Nilsson Fornes är 29 år och har spelat med Nackas seniorlag i mer än tio år, samtidigt som han arbetar som sportchef i Djurgårdens ungdomshockey — och är hockeysveriges okrönte Tiktok-kung.
– Det här med Tiktok var mest en kul grej för att komma närmare våra ungdomsspelare, visa dem vad vi i a-laget gör. Jag spelar in och lägger ut ett klipp varje dag, och lagkompisarna ställer upp med roliga idéer. Det funkar bra, vi har 35 000 följare på vårt konto, betydligt fler än som ser våra matcher, säger han och skrattar.

Efter en framgångsrik vinter på rinkarna i Stockholm som gav serieseger i Alltvåan är det dags för kval. Sex matcher på mindre än tre veckor som avgör om Nacka ska klara målsättningen att nå ettan, eller om säsongen ska ses som ett misslyckande. Järfälla, Sollentuna, som de redan mött fyra gånger i vinter, samt Köping från ettan gör upp om en plats i Hockeyettan nästa säsong. Nacka inleder mot Sollentuna borta på söndag och tar emot Köping hemma på onsdag.

– Vi har spelat i ettan tidigare och det har gått lite upp och ner. Det krävs en rejäl spelidé, bra taktik för att klara det. Men klubbar som Tyresö-Hanviken har klarat att gå upp och etablerat sig, så det kan Nacka också göra.

Han sitter precis intill det heliga klubbmärket på omklädningsrumsgolvet. Att röra eller gå på det betyder böter. Ordningen är viktig när det är trångt.

– Jag älskar att vara här, även om en träningskväll kan innebära fyra timmar. Ombyte, styrketräning, isträning och ombyte, kanske lite mat. Vi älskar vår hall, men det gör verkligen inte motståndarna, säger han och lägger till att han hoppas klubben får vara kvar några år till, väl medveten om att Järlahöjden och Nacka IP kommer att förändras inom några år.

Under sina tio år i Nacka har han gjort 222 poäng på 225 matcher. Även om han inte ser så snabb och farlig ut, så är det nr 24 som dyker upp i poängprotokollet, i varje match.

Han berättar att han började med ishockey relativt sent, att han aldrig blev riktigt snabb på skridskorna, men att hans spelsinne duger bra i ettan och tvåan.

– Vi har länge haft en bra offensiv, men har också hittat rätt defensivt. Och som tur är har vi två bra målvakter också. Skillnaden mot många andra lag på den här nivån är att vi har bra juniorlag också, så vi kan alltid fylla på med unga spelare på träning och match.

Att vara ishockeyspelare på division ett- och två-nivå i Sverige är ingen dans på rosor, i alla fall inte i Stockholm. Men Nacka HK, inte minst med flera rutinerade spelare som Philip Nilsson Fornes, Daniel Thomasson och Daniel Enbacka i truppen, har byggt upp en familjär, men ändå proffsig, miljö i Nacka ishall.

– Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker det är roligt och trivs. Att både få spela här, och arbeta med ishockey i Djurgården är få förunnat. Jag trivs verkligen, säger Philip och fortsätter:

–  Vi har en veteranfemma som gör en hel del poäng, jag har ju min radarkompis i Daniel Thomasson bredvid. Jag är ingen målskytt, snarare än framspelare. Men jag vet när och var det händer saker på isen. Det hänger med sedan jag var yngre, jag var aldrig snabbast på skridskorna utan fick lära mig annat. Som att göra medspelarna bättre, säger han och skrattar.

– Sen brukar vi få in unge Hugo Fritzell i femman. Han kan skjuta.

Nackas matcher i kvalserien

Söndag 12/3 Sollentuna borta
Tisdag 14/3 Köping hemma
Fredag 17/3 Järfälla hemma
Söndag 19/3 Järfälla borta
Onsdag 22/3 Köping borta
Fredag 24/3 Sollentuna hemma


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x