Sport Publicerad 11:40, 24 juli 2020

• Premiär för Thomascupen — flera hundra unga deltar

Flera hundra spelare, 34 sommarjobbare — och massor av mål. Den nystartade Thomascupen engagerar Nackas unga i sommar.
– Även ungdomar som i vanliga fall inte spelar i cuper är med, säger arbetsledaren Elina Erenrot.

För någon timme sedan vräkte regnet ner, men nu råder uppehåll över Nacka IP. På konstgräset kan man däremot inte tala om något uppehåll; på tre planer pågår lika många matcher parallellt. Killar och tjejer mellan 10 och 18 år, vissa i klubblag och andra i nybildade konstellationer, jagar boll och tonåriga sommarjobbare håller koll — de är domare och sköter sekretariatet i ett vitt partytält.

Vid tältet står även Elina Erenrot, arbetsledare, och Vanessa Ekdal, sommarjobbsansvarig. Det är ytterst de som ser till arrangemanget rullar på.

Planer på att i kommunens regi anordna en fotbollscup för Nackas unga har funnits i flera år, berättar Vanessa Ekdal. Och i år, när behovet av både aktiviteter för unga och kommunala sommarjobb på grund av coronapandemin är större än tidigare, passade det bra att skrida till verket. Sammanlagt ger cupen sommarjobb till 34 Nackaungdomar.

– Det känns jättekul att kunna sysselsätta så många, och man ser vilken boost de får, säger Vanessa Ekdal, som hoppas på att arrangemanget blir årligen återkommande.

Cupen har fått sitt namn från Thomas Sass, som under 30 år jobbade med fritids- och ungdomsfrågor i Nacka kommun och som nyligen gick bort i cancer.

– Thomas var väldigt engagerad i Nackaungdomarnas fritid, säger Vanessa Ekdal.

Elina Erenrot är nöjd med utfallet hittills av cupen. Den första veckan, i Saltsjöbaden, deltog 23 lag och turneringen pågick under fyra dagar. På Nacka IP har intresset varit något svalare, så lagen räckte bara till en dags cupspel.

– I dag har vi 72 spelare här, vissa i kompisgäng och andra i lag. En tanke med cupen är att även ungdomar som i vanliga fall inte spelar i cuper ska få vara med, säger Elina Erenrot.

På en av planerna pågår en match mellan två lag ur de två kategorierna — det är Sickla IF:s flickor födda mellan 2008 och 2010 som möter FC Fiskisgrabbarna, några killkompisar i samma ålder. Det blir en ojämn kamp, som Fisksätrakillarna vinner med 9-1.

Efteråt är Sicklatjejerna något molokna. De brukar sällan spela mot killar och de konstaterar det bästa med dagen var att de fick äta hämtmat från McDonald’s.

Spelaren Freja Mårsjö kommer på en till höjdpunkt:

– Det var jätteskönt att spela i spöregn!

Thomascupen

• Cupen arrangeras av Nacka kommun i samarbete med Jarlabergs IF.
• Årets turnering — den första någonsin — pågår under tre veckor. Vecka 27 var man på Saltsjöbadens IP och vecka 30 på Nacka IP. I vecka 32 återvänder man till Saltsjöbaden.
• Killar och tjejer mellan 10 och 18 år får vara med, i klubblag eller nystartade konstellationer.