Covidutbrott byter ut hela damlandslaget

Rebecca Nilsson i Skurus mål. FOTO: ANDERS JOHNSON (ARKIV)
Sport Publicerad 10:29, 21 april 2021

• Skurus Rebecca Nilsson körde själv ner till Lund för att debutera • Skurus tredje SM-semifinal flyttas fram

Skurus Rebecca Nilsson och Vilma Matthijs Holmberg kommer att debutera för damlandslaget i handboll i kväll. Anledningen: hela VM-kvaltruppen, inklusive Skurus Elin Hansson, har satts i karantän då flera i laget fått covid-19.

I kväll spelas den andra VM-kvalmatchen mellan Sverige och Ukraina, men med helt andra förutsättningar och ett helt nytt svenskt lag, och nya ledare.

– Jag och Isabelle Andersson (tidigare i Skuru, men nu i H65 Höör) kallades till Lund för att träna med laget i söndags. Men det finns inga att träna med, alla som var med i Ukraina har satts i karantän, så jag och Isabelle har fått sitta på hotellrummet, tills i dag då vi fick flytta hem till hennes lägenhet, säger Vilma Matthijs Holmberg, ändå med gott humör.

Hennes lagkompis från Skuru, målvakten Rebecca Nilsson, kallades in på tisdagen och tog bilen från Stockholm. Hon kom till Skåne på natten till onsdagen och är nu en av två målvakter som ska stoppa Ukrainas försök att vända dubbelmötet.

– Planen är att jag och Rebecca ska bila upp tillbaka till Stockholm direkt efter matchen. Vi samåker och båda lär få köra under natten, säger Vilma Matthijs Holmberg.

– Vi har träning med laget på torsdag och måste hem. Så det blir en speciell natt på vägarna genom landet.

Sverige vann den första matchen i Ukraina med klara 28–14, då var Skurus Elin Hansson med, likaså tidigare Skuru och Gustavsbergsfostrade Johanna Westberg, Carin Strömberg och Linn Blom. Ingen av de kommer att spela i kväll, däremot med säkerhet Vilma Matthijs Holmberg som redan innan coronautbrottet stått väldigt nära a-landslaget.

– Det är självklart att man vill spela, även om det blir en väldigt speciell match. Vi kommer inte att träna tillsammans och vi kommer träffas bara några timmar före match. Taktiken blir väl att se till att vinna sammanlagt. Men visst är det också en bra chans att visa upp sig för oss, säger Vilma Matthijs Holmberg, som under våren varit en av seriens och SM-slutspelets klart bästa spelare.

Eftersom tre av semifinallagen har landslagsspelare som antingen varit med i Ukraina, eller spelar nu i kväll, kom förbundet, sändande tv-bolag och de fyra klubbarna fram till att flytta fram SM-semifinal 3 och 4.

Så Skuru–Skara som skule spelas på lördag flyttas till torsdagen 29 april och match 4, Skara–Skuru, flyttas till måndag 3 maj.

Det står 1–1 i bäst av fem matcher mallan Skuru och Skara.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x