Cancerlopp som hoppas
spränga 1,5-miljonersvallen

Tar spjärn mot cancer.
FOTO: Pressbild
Sport Uppdaterad 14:51 09 juli 2019

• Firar fem år. • "Inte en sorgens dag."

Vem springer du för?

Vad: 5 kilometer långt lopp
Plats: Sandhamn
Äger rum: Lördag 13 juli
Deltagare: Omkring 600
Varför: Anmälningsavgiften på 400 kronor går oavkortat till Cancerfonden
Info: vemspringerdufor.com

Till förmån för Cancerfonden har ”Vem springer du för?” samlat in över 1 150 000 kronor. På lördag firar loppet sitt femårsjubileum.

Eftersom kompisarna Victoria Ödmark och Tove Beckman båda förlorat familjemedlemmar i cancer försökte de komma på sätt att stödja cancerforskningen. Då föddes idén om ett lopp där anmälningsavgiften oavkortat gick till Cancerfonden. Fem år senare har det fem kilometer långa Sandhamnsloppet ”Vem springer du för?” samlat in över 1 150 000 kronor. På lördag hoppas arrangörerna spränga 1,5-miljonersvallen.
– Evenemanget har blivit mer än vi hoppats på. Det började mest som rolig grej som vi inte tänkt anordna mer än en gång, men när vi såg uppskattningen under själva loppdagen så var det otroligt svårt att inte fortsätta köra på, säger Tove Beckman.

Loppet heter som det heter eftersom deltagarna kan skriva vem de springer för på sin nummerlapp. I Tove Beckmans fall handlar det om systern Cilla och i Victoria Ödmarks fall om mamman Ankie, som båda gått bort i cancer. Eftersom många med liknande livsöden samlas på samma plats erbjuder evenemanget, enligt Tove Beckman, ett sätt att bearbeta sorg och frustration.

Fokuserar på att ha kul
– Vi tror att många genom åren kommit hit i tron om att de är ensamma om sitt öde, men sedan inser de att det finns många som förstår. Men det är viktigt att poängtera att denna dag inte är en sorgens dag. Fokus ligger på att vi ska ha kul tillsammans och samtidigt samla in pengar för en god sak, säger hon.

Loppet startar utanför Seglarhotellet i Sandhamn klockan 13:30 på lördag. En halvtimme senare når de snabbaste löparna målområdet, som ligger på samma plats.