Sport Publicerad 14:00, 02 oktober 2022

• Nybörjare, elit och Lillsvedselever har tillgång till ny åretruntbacke

Idre, Åre — och Lillsved. Den svenska freestylekartan har fått ett nytt viktigt inslag: LiMo i Lillsved, den nya träningsbacken för puckelpist.
– Backen är ett lyft för Värmdö Freestyle MT, men också för svenska skidförbundet och för Lillsveds idrottsfolkhögskola, säger Robert Hansson, mannen bakom projektet.

Sedan Värmdö Freestyle Mogul Team startade som en utbrytning ur Djurgårdens IF för fyra år sedan har mycket hänt. Klubben har blivit Sveriges största inom puckel­pist, har arrangerat Europa­cuptävlingar, fått fram flera landslagsåkare — och har nu byggt en ny åretruntanläggning i Lillsved.

Robert Hansson från Värmdö har hunnit få kommunens ungdomsledar­stipendium, samt blivit Årets ungdomsledare i RF-Sisu Stockholm för att därefter bli heltidsanställd som skidförbundets sportchef inom puckelpist.

– Hoppen ger bara tjugo procent av poängen, men alla åkare fokuserar minst 80 procent på dem, för­klarar Robert Hansson om varför det är så viktigt att kunna träna hopp året runt för både klubb- och landslagsåkare.

När NVP hälsar på vid den nya backen står han ute i spöregnet vid rampen och lär ut hur man hoppar och landar, och hur man beter sig som hoppledare, inför ett 20-tal unga elever på Lillsveds skidlärarutbildning, Högre utbildning skidlärare (HUS).
Läraren för skidlärar­utbildningen på Lillsved, Pepe Lagerström, ler när han berättar om Robert Hanssons engagemang:

– Det är Robert som drivit detta, men jag har haft en liten del. Vi pratade om att försöka få till en hoppbacke i vattnet för fem år sedan. Sen utvecklades det till detta.

”Tvångsploga och tappa fart”
Mot en klippa invid tennisbanan och Dammhuset på Lillsveds ägor har Värmdö Freestyle ihop med Lillsved idrottsfolkhögskola, och med ekonomisk hjälp av Allmänna arvsfonden, Värmdö kommun, medlemsbidrag, sponsorer och RF-Sisu, byggt en träningsbacke, en parkourbana, en träningstrappa, ett par utomhustrampoliner och ett crossfit-gym.

Hopptornet är sju meter högt, fallhöjden på hoppbacken cirka 15 meter med en lutning på cirka 30 grader. Backen har samma plastglidyta som Hammarby­backen. Nedanför står en stor luftkudde. En mjuk, men för dagen plaskblöt, landning väntar skidlärareleverna.

– Jag är nervös. Jag har hoppat förr, men på snö i fjällen. Risken är att jag kommer att tvångsploga och tappa fart, säger Unn Pedersen inför sitt debuthopp.

Mycket riktigt, hon plogar och tappar fart, men kommer över rampen och faller ner i den stora blöta kudden.

– Nu vet jag hur jag inte ska göra. Det är lättare med fart. Det gäller att våga, säger hon inför nästa hopp — och det blir mycket bättre.

Åre och inte minst Idre är annars de platser där de svenska puckelpiståkarna tränat, och dit Robert Hansson rest ofta. Nu kan han som klubbledare och förbundets sportchef arbeta en hel del hemma i Värmdö.
– Det känns som om jag varit här nästan varje dag det senaste året.

Läger med b-landslaget
Han lär ut mer avancerade hopp för sina tävlingsåkare på kvällar och helger, men trivs med att också lära ut hopp till Lillsvedseleverna. När lektionen är slut blir det en snabb genomgång:

– Jag tycker ni är grymma, att ni vågar testa. Nu hoppas jag att ni tar chansen att gå hit och träna, för man blir en bättre skidåkare av att kunna och våga hoppa, säger han och applåderar de unga dyblöta eleverna.

Senare berättar han att det första hoppet i en puckel­pisttävling kommer redan efter fem svängar, och att det är enormt viktigt för hur det går sedan i åket.

– Svenska b-landslaget har varit här på läger, och jag är rätt säker på att det här kommer att bli en anläggning som alla puckelpiståkare kommer att använda. För det är inte bara på sommaren som man kan och behöver träna på hopp, det går att göra på vintern också.

I många sporter är det oftast små steg man ska ta för sin utveckling. I puckelpist är trösklarna höga, som platåer, när man ska våga lära sig nya hopp. Så det underlättar att året runt kunna träna på dem med mjuk landning.

Sporten innehåller också snabb skidåkning över pucklar. Bredvid backen finns ett slags attrapp för att kunna hoppa ”slalom”, men en plastbacke med uppbyggda pucklar inunder är inte en omöjlighet.

– Materialen utvecklas hela tiden. Vi har provåkt i Hammarbybacken, och det var över förväntan. På sikt borde det gå att bygga plastbackar med pucklar, säger Robert Hansson med ett leende.

Värmdö — nytt freestylemecka

Värmdö Freestyle Mogul Team

Klubben bildades av bland andra Robert Hansson 2014. Klubben har Hammarbybacken, Ösbyhallen och Lillsved som träningsplatser.
Cirka 100 åkare i åldrarna 5 till 25 år är med i klubben, och många står i kö.
Klubben är Sveriges största puckel-klubb och flera av åkarna går på skidgymnasium. Ett par är med i landslaget.

LiMo (Lillsved mogularena)

Ny träningsbacke i Lillsved, som stod färdig sommaren 2022 och invigdes i september. Sveriges enda åretrunt-träningsbacke för puckel.
15 meters fallhöjd, 30 graders lutning på överbacken, 30–45 graders lutning på hopprampen. Uppblåsbar luftkudde på 17 x 10 x 3 meter tar emot hopparna.

Puckelpist

Tävlingsform inom skidsporten där åkarna åker i brant puckelbacke på cirka 200 meter under cirka 25 sekunder, och som innehåller två hopp. De tävlandes fart och puckel- och hoppteknik bedöms av domarna. Sporten är en OS-gren, som svensken Walter Wallberg tog guld i senast.

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x