Idre, Åre — och Lillsved. Den svenska freestylekartan har fått ett nytt viktigt inslag: LiMo i Lillsved, den nya träningsbacken för puckelpist.
– Backen är ett lyft för Värmdö Freestyle MT, men också för svenska skidförbundet och för Lillsveds idrottsfolkhögskola, säger Robert Hansson, mannen bakom projektet.
Sedan Värmdö Freestyle Mogul Team startade som en utbrytning ur Djurgårdens IF för fyra år sedan har mycket hänt. Klubben har blivit Sveriges största inom puckelpist, har arrangerat Europacuptävlingar, fått fram flera landslagsåkare — och har nu byggt en ny åretruntanläggning i Lillsved.
Robert Hansson från Värmdö har hunnit få kommunens ungdomsledarstipendium, samt blivit Årets ungdomsledare i RF-Sisu Stockholm för att därefter bli heltidsanställd som skidförbundets sportchef inom puckelpist.
– Hoppen ger bara tjugo procent av poängen, men alla åkare fokuserar minst 80 procent på dem, förklarar Robert Hansson om varför det är så viktigt att kunna träna hopp året runt för både klubb- och landslagsåkare.
När NVP hälsar på vid den nya backen står han ute i spöregnet vid rampen och lär ut hur man hoppar och landar, och hur man beter sig som hoppledare, inför ett 20-tal unga elever på Lillsveds skidlärarutbildning, Högre utbildning skidlärare (HUS).
Läraren för skidlärarutbildningen på Lillsved, Pepe Lagerström, ler när han berättar om Robert Hanssons engagemang:
– Det är Robert som drivit detta, men jag har haft en liten del. Vi pratade om att försöka få till en hoppbacke i vattnet för fem år sedan. Sen utvecklades det till detta.
”Tvångsploga och tappa fart”
Mot en klippa invid tennisbanan och Dammhuset på Lillsveds ägor har Värmdö Freestyle ihop med Lillsved idrottsfolkhögskola, och med ekonomisk hjälp av Allmänna arvsfonden, Värmdö kommun, medlemsbidrag, sponsorer och RF-Sisu, byggt en träningsbacke, en parkourbana, en träningstrappa, ett par utomhustrampoliner och ett crossfit-gym.
Hopptornet är sju meter högt, fallhöjden på hoppbacken cirka 15 meter med en lutning på cirka 30 grader. Backen har samma plastglidyta som Hammarbybacken. Nedanför står en stor luftkudde. En mjuk, men för dagen plaskblöt, landning väntar skidlärareleverna.
– Jag är nervös. Jag har hoppat förr, men på snö i fjällen. Risken är att jag kommer att tvångsploga och tappa fart, säger Unn Pedersen inför sitt debuthopp.
Mycket riktigt, hon plogar och tappar fart, men kommer över rampen och faller ner i den stora blöta kudden.
– Nu vet jag hur jag inte ska göra. Det är lättare med fart. Det gäller att våga, säger hon inför nästa hopp — och det blir mycket bättre.
Åre och inte minst Idre är annars de platser där de svenska puckelpiståkarna tränat, och dit Robert Hansson rest ofta. Nu kan han som klubbledare och förbundets sportchef arbeta en hel del hemma i Värmdö.
– Det känns som om jag varit här nästan varje dag det senaste året.
Läger med b-landslaget
Han lär ut mer avancerade hopp för sina tävlingsåkare på kvällar och helger, men trivs med att också lära ut hopp till Lillsvedseleverna. När lektionen är slut blir det en snabb genomgång:
– Jag tycker ni är grymma, att ni vågar testa. Nu hoppas jag att ni tar chansen att gå hit och träna, för man blir en bättre skidåkare av att kunna och våga hoppa, säger han och applåderar de unga dyblöta eleverna.
Senare berättar han att det första hoppet i en puckelpisttävling kommer redan efter fem svängar, och att det är enormt viktigt för hur det går sedan i åket.
– Svenska b-landslaget har varit här på läger, och jag är rätt säker på att det här kommer att bli en anläggning som alla puckelpiståkare kommer att använda. För det är inte bara på sommaren som man kan och behöver träna på hopp, det går att göra på vintern också.
I många sporter är det oftast små steg man ska ta för sin utveckling. I puckelpist är trösklarna höga, som platåer, när man ska våga lära sig nya hopp. Så det underlättar att året runt kunna träna på dem med mjuk landning.
Sporten innehåller också snabb skidåkning över pucklar. Bredvid backen finns ett slags attrapp för att kunna hoppa ”slalom”, men en plastbacke med uppbyggda pucklar inunder är inte en omöjlighet.
– Materialen utvecklas hela tiden. Vi har provåkt i Hammarbybacken, och det var över förväntan. På sikt borde det gå att bygga plastbackar med pucklar, säger Robert Hansson med ett leende.