FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Roland Hydén på Boo SK:s gamla hemmaplan. Nu har bouleverksamheten fått ge plats åt nya bostäder.

Bouleklubb har
hamnat ute i kylan

Sport 08:03 | 18 januari 2019

Bouleföreningen Boo SK har länge varit en framgångsrik klubb. Men i våras revs deras träningslokaler till förmån för bostäder, och många av storspelarna har flytt föreningen. Nu fajtas klubben för att kunna fortsätta existera.

För två år sedan fick Boo SK Boule, som haft spelare i både VM och EM och som plockat många SM-medaljer, beskedet att deras lokal bakom Orminge centrum skulle rivas. Fram till i våras fick de vara kvar. Men i dag har boulebanorna förvandlats till en byggarbetsplats där det ska växa fram bostäder.
Roland Hydén, 69, som är med i Boo SK:s styrelse, har sedan beskedet om att klubben skulle sägas upp från sina lokaler arbetat med att hitta en lösning. Han har tagit fram ritningar och sett över finansieringen.
– Vi har hittat företag som kan göra marken och bygga hallen, och Nacka kommun har sagt att det finns en möjlighet (inga beslut finns, reds anmärkning) att de kan gå in med borgen. Vi är startklara om vi skulle hitta en markbit att bygga på, men det finns ingen, säger han.

Medlemsflykt under 2018
Det har varit ett omtumlande 2018 för klubben. Sedan lokalerna jämnades med marken har antalet medlemmar krympt från 73 till 46 personer. Många av de bästa spelarna har gått till andra föreningar.
– Tidigare har vi kunnat träna flera gånger i veckan, nu har vi en tid i en boulehall i Huddinge på lördagar som vi lyckats få. Vi har blivit sämre och andra klubbar bättre, tyvärr på vår bekostnad.

Men skam den som ger sig. Roland Hydén är öppen för flera alternativ. På grund av att boulehallarna i Stockholm är få finns det goda möjligheter att få bidrag via Stockholms idrottsförbund, genom Idrottslyftets anläggningsstöd, som beroende på belopp kan variera mellan 30 och 50 procent av kostnaden.
– I bästa fall skulle vi kunna bygga en boulehall med 16 banor som möjliggör tävlingar. Men eftersom vi vet att andra kan bygga före oss är en hall med åtta banor och en fikadel mer sannolik, säger Roland Hydén.
Klubben beräknar att mellan 300 och 400 aktiva berörs av att hallen rivits. SPF Seniorerna och PRO, Pensionärernas riksorganisation, i Nacka och Värmdö har använt lokalerna. Även andra bouleklubbar i närheten har nyttjat dem.
– Många av de som spelar boule är äldre, vissa spelar flera gånger i veckan. Men nu står många pensionärer utan hall. Med en ny hall tror jag att det går att spara in sjukvårdskostnader i framtiden, säger Roland Hydén.
Nacka kommun har flaggat för att en markplätt i Orminge, mellan Värmdövägen och Kommunalvägen, kan bli tillgänglig. Men marken måste planändras vilket kan dröja flera år. Under tiden har Boo SK fått besked att kommunen tittar på lösningar utomhus.

Letar lösningar
Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka, bekräftar att kommunen tittar på lösningar utomhus med tillgång till toalett och pentry i Orminge.
– I Nacka är alltid ambitionen att försöka möjliggöra idéer som är bra och uppskattade av våra invånare, säger han.
Under tiden kommer Boo SK fortsätta kämpa för att hålla klubben relevant.
– Av de spelare som tagit de senaste årens medaljer finns ingen kvar. Men vi ligger fortfarande på elitsidan i veteran- och öppen klass, säger Roland Hydén.