Sport Publicerad 12:30, 08 april 2022

• Rutinerade ukrainskor i Boo FF:s damtrupp

Nacka-Värmdös högst placerade lag satsar på att hoppa upp ett snäpp till. Boo FF:s damlag har som mål att vinna division 1 i år — och det med två ukrainska flyktingar i laget.

Förra året var det unga Boo FF-laget med i segerstriden nästan hela vägen. Men Sollentuna vann div 1 södra Svealand och fick kvala mot Elitettan.

I år, med två rutinerade ukrainska elitspelare och med Alexandra Lindberg, 28, i försvaret, ska laget vinna serien – och kvala upp ett snäpp.

– Vi siktar på att nå ett pinnhål upp. Ambitionen är att vinna serien, säger sportchefen i Boo FF:s damfotboll Markus Saving lugnt.

Just ambitionen och satsningen har diskuterats en del i den stora ungdomsföreningen Boo FF under vintern, men årsmötet gav klartecken till styrelsens mer tydliga målsättning att få damlaget i Elitettan och herrlaget i tvåan.

Boo FF:s damer har många unga duktiga spelare, många med flicklandslagsmeriter, men har nu också fått stadga i mittbacken Alexandra Lindberg, rutinerad från flera damallsvenska klubbar, men som nu flyttat hem till Nacka.

När också de två ukrainska elitspelarna Bella Ailinkyi, mittback, och Tatiana Levytska, innermittfältare, kontaktade Boo FF under sin flykt undan kriget i sitt hemland, har Markus Saving och tränarna fått ytterligare ett par bra tillskott.
– De är spelklara och kommer att göra nytta för oss. Vi har hjälpt dem med en hel del under våren, men just nu söker vi bostad åt dem i närområdet. De bor i Tumba just nu, förklarar Markus Saving.

Men målsättningen att ha 75 procent av spelarna i damtruppen från närområdet håller. Truppen består av många unga spelare, den yngsta Annika Svensson, 16 – är ett stort löfte som är given i F16-landslaget.

– Vi hade lite flyt med serieindelningen då Sollentuna som vann vår serie förra året, men som misslyckades i kvalet, hamnade i norra serien ihop med Bollstanäs som ramlade ur Elitettan. Så vi har alla möjligheter att vinna vår serie i år, säger Markus Saving.

Div 1 Södra Svealand damer

Boo FF
Enskede IK
IFK Lidingö
Karlbergs BK
Sätra SK
Stuvsta IF
Stureby FF
Tyresö FF
IK Tun
Smedby AIS
P18 IK
Borens IK

Boo FF inleder borta mot Borens IK 9 april. Första hemmamatchen är mot Stureby 16 april.

Fotnot: Älta IF:s  och Värmdö IF:s damlag spelar i division 2 i år. Serien startar 23 april.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x