Bäst i serien — men nu väntar VM-vila för Ulrika Olsson

Ulrika Olsson hade en rolig kväll i Nacka bollhall. FOTO: Ryno Quantz
Sport Publicerad 11:24, 13 november 2019

• Olssons tolvmålsskytt • Skuru obesegrat hemma efter 37–24 mot Boden

Skuru IK är obesegrat hemma, och ny tvåa i tabellen efter klara 37–24 (16–14) mot Boden. Men nu väntar en månads VM-uppehåll, och matchens, och seriens bästa målskytt, Ulrika Olsson får vila.
– Det är förbundskapten Signell som tar ut truppen. Inte mycket att säga om.

År efter år ligger Skuru med i toppen av damernas högsta handbollsserie, och år efter år finns Ulrika Olsson högt upp i skytteligan. Mot Boden missade hon inte ett enda skott i första, och med hjälp av en serie straffar i andra halvlek kom hon upp i 12 mål mot Boden och toppar därför skytteligan solklart med 59 mål på nio matcher.
– Jag skjuter där målvakten inte står, visst. Men det är egentligen försvaret som är bortspelat då, säger hon iskallt om de till synes enkla målen hon sköt mot Boden.

Det blev en enkel seger till sist men i första halvlek kämpade bottenlaget Boden, anförda av förra Skuruspelaren Johanna Hellgren, på bra och ledde ett tag med 11–9 efter att verkligen visat att Skuru måste ta i för att vinna mot alla lag.
Boden höll jämna steg och fick Skuru att ta två tidiga time-outer. Men tre mål av Ulrika Olsson gjorde att Skuru hade godkända 16–14 i paus.
– Framåt var det väl ändå okej, säger hon och pekar på ”37” på matchtavlan. Men vi kom fel i försvaret i första, tyckte Ulrika Olsson som spelade non-stopp i första, men mindre och lugnare i andra.

Anledningen stavas Nacka HK.
– Vi har skrivit över flera av våra yngre spelare till Nacka (farmarlag i allsvenskan), så att de får speltid under VM-uppehållet, förklarade tränaren Mats Kardell den tunna bänken med bara tre utespelare och en målvakt. Vi har valt att göra så, det tjänar vi på i längden.

Så de rutinerade spelarna Olsson, Alexandra Bjärrenholt och Daniela De Jong fick dra ett stort lass, både framåt och bakåt.
Matchens enda VM-spelare Mathilda Lundström i Skuru var direkt osynlig i första, men kom igång i andra med några snygga kantmål. Men det var Ulrika Olsson som var matchens gigant. Hon missade bara två skott, och satte alla sina straffar, sammanlagt 12 mål och solklar ledning i seriens skytteliga.

Nu väntar en månad utan seriematcher för Ulrika Olsson och de övriga som just nu tillhör truppen (och inte flyttats över till Nacka som spelar på som vanligt).
– Det där med landslagsuppehåll får man leva med, svarar Ulrika Olsson snabbt, van vid att få se på när klubbkamrater få åka iväg på mästerskap under säsongen. Det är ändå ganska skönt med ledigt i en vecka. Det är förbundskapten Signell som tar ut landslaget.

Skurus nästa match är inte förrän 22 december, och nästa i bollhallen är inte förrän nästa år. VM i Japan pågår 30 november till 15 december.