Alexander Holtz valdes som nummer sju i NHL-draften

FOTO: RYNO QUANTZ
Sport Publicerad 09:22, 07 oktober 2020

• Från Djurgården till New Jersey Devils för 18-åringen

Björknäskillen Alexander Holtz, 18, är på väg ut i den stora hockeyvärlden. I natt valdes han i första rundan i NHL-draften.

Han valdes som nummer sju i natt och kommer att spela med New Jersey Devils framöver.

– Jag är så oerhört tacksam och stolt, säger Alexander Holtz till SVT Sport.

Både Djurgårdens Alexander Holtz och Frölundas Lucas Raymond har länge rankats som sin åldergrupps bästa spelare. Nu blev Raymond vald som nummer fyra, av Detroit, och Holtz som sjua, av New Jersey. Kanadensaren Alexis Lafrenière valdes som etta, av New York Rangers.

NHL-draften, som brukar genomföras i en stor gala i juni, flyttades och blev helt virtuell på grund av coronapandemin, och för att NHL-slutspelet skulle genomföras först.

Så Alexander Holtz, som spelar för Djurgården i SHL, men som spelat i Boo IF och Nacka HK tidigare, fanns hemma i soffan i Björknäs när han fick se hur han valdes bland de tio första.

– Jag har varit väldigt förväntansfull. Särskilt den senaste veckan har det såklart varit nervöst. Som det blev nu är jag oerhört tacksam och stolt, sa Alexander Holtz till SVT Sport i natt.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att gå såpass tidigt i en förstarunda. Jag kommer till en stor och hederlig klubb  New Jersey så jag är väldigt stolt över mig själv. Men det här är bara början, jag är väldigt taggad på vad som kommer.

Alexander Holtz, som slog igenom på allbvar i U18-VM för snart två år sedan har också en hel säsong i SHL med Djurgården bakom sig samt ett lyckat JVM. Han går fortfarande i gymnasiet, sista året på hockeygymnasiet vid Globen.

Att vara sitt lags förstaval betyder en hel del prestigemässigt, men också kontrakts- och lönemässigt. Som förstaval får man inte flyttas ner till farmarlaget hur som helst, bland annat.

Senaste hockeyspelaren från Nacka att väljas tidigt i NHL-draften var Alexander Wennberg (Boo IF, Djurgården, Frölunda). Han valdes som nummer 14 av Columbus Blue Jackets 2013.