Sport Publicerad 11:01, 23 november 2022

• Jubileumsmottagning i Skurustugan efter 100-årsbok och galamiddag

På tisdagen fyllde Nackas piggaste 100-åring just ett sekel. Skuru Idrottsklubb som startades som en bandy- och fotbollsklubb av några tonåringar i november 1922 firade 100 med att dela ut hederspriser – och ta emot diplom från Riksidrottsförbundet.

Skuru IK bildades faktiskt på Björknässidan. Efter en bandymatch på Kvarndammen beslutade Rubert Muhr och hans kompisar att det behövde en idrottsklubb.

Klubben hade en massa olika sporter på programmet och när Edgar Råland donerade mark och Nacka stad hjälpte till med pengar och Skuru IK byggdes 1937 blev det riktig fart på verksamheterna fotboll, allmän idrott, skidor, boxning och ishockey – och klubben bedrev verksamheterna kring sin idrottsplats och på östra Sicklaön.

Just ishockeyn kom sedan att vara väldigt förknippad med Skuru IK fram till 70-talet, mycket tack vare klanen Björkdahl, men sedan också med Kurt Johles som pådrivare.

91-årige Johles och 87-årige Bertil Björkdahl fick också ta emot klubbens guldmedalj under firandet, och var några av de många som var på plats när Skuru IK hyllades av föreningar förbund, sponsorer och andra klubbar på tisdagen i egna Skurustugan.

Klubben uppvaktades på 100-årsdagen av Riksidrottsförbundet och klubbens ordförande Johanna Magnusson och jubileumsgeneralen Kjell Fagerqvist tog stolt emot diplomet.

Många ledare och medarbetare i klubben fick ta emot ett diplom med ett tryck signerat den på Nationalmuseum representerade konstnären och skådespelaren Yngve Gamlin.
Tidigare under hösten har Skuru IK gett ut en 100-årsbok och arrangerat en galamiddag för medlemmar.

I dag har Skuru IK tre sektioner; handboll sedan 1950, simning sedan 1976 och basket sedan 1977. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x