Näringsliv Publicerad 14:36, 10 oktober 2020

• ”Kommer hända mycket framöver”

Pumpkin pie, carrot cake och cinnamon rolls. Värmdö-borna har den senaste tiden fått smaka på det bästa som det amerikanska bageri- och konditoribranschen kan bjuda på.

I fyra veckor har konditori Systrarna Delselius frossat i amerikanska bakverk, bröd, matiga bagels, bowls, smörgåsar och sallader på temat ”Home of the fika”.
– Systrarna Delselius har varit lite samma sak i alla år. Vi vill att det ska hända något och tycker om att göra nya saker. Vi tror det blir roligare både för våra gäster och för personalen. Och så vill vi ta vara på vår nya konditors talanger och kunskaper, säger Anders Larsson.

Han är civilingenjören som tröttnade på IT-branschen, och som äger och driver Systrarna Delselius tillsammans med sin fru Viktoria sedan ett och ett halvt år tillbaka.
– Vi hade en liknande kampanj förra året. Pandemin har påverkat oss, men däremot har fikaförsäljningen ökat. Folk gillar att ta en kaffe med bakelse. Det vi sett under kampanjen är att folk tycker om donuts, men i fjol gjorde vi en cronut, och det var lite för mycket. Nu kommer många in och är nyfikna, andra vill bara ha vad de alltid köper, säger Anders.

Bakom temaveckorna står amerikanska konditorn Jessica Fortis och bagerichef Jens Rundelius, bagare Niklas Beck och konditorerna Joni Sjöberg och Sucely Morales. Jessica Fortis har en minst sagt brokig bakgrund, född i New York, utbildad konditor och sångerska. Har arbetat som konditor i Soho i tio år, haft ett eget bolag — en av kunderna var Kiss gitarrist Ace Frehley. Dessförinnan arbetade hon i musikbranschen med promotion och som bokningsagent. På fritiden sjunger hon opera ”the heavy metal way”, och hon har också haft ett eget hårdrockband.

”Vi gör det mer exotiskt”
– Jag har arbetat mycket med heavy metal och gotiskt inspirerade kakor och cupcakes. Det var faktiskt via musiken jag kom in i konditor-branschen, säger hon.

På Systrarna Delselius har hon arbetat i ett år. För två veckor sedan flyttade hon från Hässelby till Gustavsberg med sin dotter.
– It was a good move, det tog mig en och en halv timme bara att komma till jobbet, säger hon. 

Just i dag håller man på och förbereder en redvelvet cake, en saftig röd chokladkaka med cream cheese frosting. Hon säger att det är en viss skillnad på amerikansk och svensk konditorikultur.
– Om jag ska säga något så är det väldigt traditionellt i Sverige. Lite tråkigt. Vi försöker ge det lite mer färg, med en fräsch, annorlunda smak och göra det hela mer exotiskt. Men vi är fortfarande i Sverige så vi måste fortfarande ha de svenska bakverken, säger hon.

”Dellans” amerikanska veckor slutar nu på söndag. Men bli inte förvånad om ni hittar några amerikanska halloween--bakelser -eller gotiska tårtor i butiken framöver.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x