Okänd meny när hotell
vill minska matsvinnet

Näringsliv Uppdaterad 10:02 01 april 2019

Ratade grönsaker och kantstötta äpplen ska få nytt liv på Vår gård. Till helgen har de premiär de sin ”svinnmiddag” No waste, just taste.
– Det blir en utmaning för oss att visa vad man kan göra av överblivna råvaror, säger kocken Karin Lindeberg.

Än vet varken kockar eller gäster på hotell- och konferensanläggningen hur menyn för middagen den 5 april kommer att se ut. Det enda de vet är att den ska bestå av fem rätter.
– Coop i Orminge kommer att förse oss med varor som de av en eller annan anledning inte kan sälja. Vad vi kommer att laga beror på vad som blir dåligt i butiken, säger Karin Lindeberg, souschef på Vår gård, som är en av initiativtagarna till No waste, just taste.

”Ögonöppnare”
Hon hoppas att middagen kan ge gästerna inspiration och få dem att tänkta till om sitt matsvinn. 
– Den här middagen kan nog bli lite av en ögonöppnare för folk. Alla kanske inte tänker på att man kan använda hela broccolin eller att det inte är något fel på ett äpple som har blivit kantstött. Det slängs otroligt mycket mat, kanske för att man inte vet vad man ska göra av det, eller för att det var billigt att köpa. Det är synd att så mycket mat som går att använda går till spillo, säger Karin Lindeberg.
Hon fortsätter: 
– Vi har ju kunskap och möjlighet att skapa något kreativt av de råvaror vi får. Även om det blir en utmaning för oss att visa vad vi kan. 

Återkommande inslag
Förhoppningen är att No waste, just taste ska bli ett återkommande inslag på Vår gård. 
– Vi tänker att vi skulle vilja göra det här fyra gånger per år. Men det beror på hur det går på fredag. Vi hoppas ju såklart på succé, säger Karin Lindeberg.