FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

På Atrium Ljungbergs nya kontor har man jobbat bort den traditionella kontorsstilen och fört in ett mer modernt tänkande med varma träslag och gröna växter. Platsen på kontoret där flera kollegor samlats för att jobba kallas för Lägerelden.

O-kontorig design
lyfte arbetsplatsen

Näringsliv 09:57 | 15 november 2018

Atrium Ljungbergs kontor i Sickla är landets snyggaste, enligt branschtidningen
Lokalnytt. Här samsas betong, stål, trä, läder och glas. 
Men hur är det att inte ha en fast arbetsplats?

När fastighetsbolaget Atrium Ljungberg letade efter ett nytt huvudkontor slutade det med att de tog över Atlas Copcos gamla industrilokal i Sickla. Nu, efter nära ett års omfattande ombyggnation, har den råa lokalen drastiskt transformerats. 
– Man möts av en annan typ av miljö än vad man förväntar sig av ett vanligt kontor. Istället för en traditionell reception finns här ett myllrande kafé. Miljön är trivsam och omhändertagande, säger Pehr Westman, projektledare för det nya kontoret.

Stämningen känns industriell — med betonggolv och synliga installationer. Men här finns också en ovanlig kombination av stilrena möbler, mjuka gardiner, varma träslag och gröna växter. Takhöjden är hisnande fem meter.
– Det var en aha-upplevelse för många att komma hit första gången, säger Pehr Westman.

Aktivitetsbaserat kontor
Material och möbler är producerade lokalt eller av utvalda leverantörer med hållbarhetsprofil, däribland inredningssnickeriet L. E. Svensson i Saltsjö-Boo.
Hur skulle du beskriva kontoret?
– O-kontorigt. Det är skapat för att främja samarbete, kreativitet och effektivitet. En miljö som är mer hotellig, restaurangig och hemma-hosig, vilket är oväntat, säger Pehr Westman.

Nyligen utsågs kontoret till landets snyggaste av branschtidningen Lokalnytt. 
– Det känns helt fantastiskt. Det är ett kvitto på att vi gjort rätt och visar på att vi är duktiga på moderna kontor. 

Atrium Ljungbergs nya kontor är aktivitetsbaserat, vilket innebär att ingen har några fasta platser. Tanken med arbetssättet är att man under dagen kan förflytta sig till den plats som är lämplig för den uppgift man ska utföra. 

På kontoret finns allt ifrån gemensamma arbetsbord, co-workingytor och öppna mötesytor. Men det finns också tillgång till avskilda platser för koncentrerat arbete och telefonsamtal, och olika typer av mötesrum.

”Trivseln har ökat”
– Vi har inte ett kontor med olika zoner eller brokigheter man kan se på många andra kontor. Det vi har i lokalen gifter sig, det hänger ihop från höger till vänster och från golv till tak.
Vad är den största skillnaden med det nya kontoret?
– Vi samverkar bättre och trivseln har ökat.
Hur då?
– Det tidigare kontoret var ett öppet kontorslandskap av traditionell modell. Många valde att arbeta på andra ställen för de kände att kontoret inte var tillräckligt stimulerande eller representativt att ta kunder eller gäster till. Det var ofta tyst och öde. Men nu vill de komma till kontoret, och de har till och med svårt att gå hem.

En av dem är HR-chefen Helena Martini, som emellanåt arbetade hemifrån för att kunna arbeta koncentrerat.
– Jag sitter på en roll som innebär att väldigt många vill ha min tid, och sitter man som vi satt innan i ett öppet landskap blir det så oavsett om du har tid eller inte. Här kan jag gå undan och sätta mig avskilt ett par timmar. Jag behöver inte sitta hemma längre, säger hon.

Fastighetsbolaget har 192 anställda, varav runt hundra sitter på huvudkontoret.


Hur är det att arbeta på Sveriges snyggaste kontor?

Emelie Gustafsson, HR business partner:
– Fantastiskt. Miljön är rogivande, man kan hitta platser för olika uppgifter. Det finns verkligen en plats för varje uppgift. Det är en inspirerande miljö och upplagt för samverkan och interaktion med kollegor.

 
Helena Martini, HR-chef:
– Ibland har man suttit i trafiken på väg in till arbetet och här uppe i varv. Men så fort man kommer innanför entrédörren finner man en harmoni. Det har blivit en samlingsplats där man umgås med alla.

 
Anja Hodann, kommunikationsstrateg:
– Det är med ett leende jag kliver in på Sveriges snyggaste kontor. Det är harmoniskt och lugnt, även om det är mycket som händer. Man känner sig lite bortskämd över att få vara här hela dagarna.