Nacka tappar i näringslivsrankning

Nacka stadshus. FOTO: NADIA ENEDAHL (ARKIV)
Näringsliv Publicerad 14:12, 24 september 2020

• Värmdö upp 44 platser på Svenskt näringslivs topplista

Från att förra året rankas som nummer 45 i Svenskt näringslivs företagsrankning hamnade Nacka på plats 76 i år.

– Det är en besvikelse. Jag är tävlingsmänniska och vill att Nacka ska hamna högt i alla rankningar. Vi måste analysera resultatet, men det finns märkligheter. Som att Nacka rankas lågt när det gäller hur kommunen konkurrerar med privata näringslivet. Vi har ju varit först och gjort mest för att öppna upp verksamheter för privata initiativ, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande.

– Det finsn två återkopplingar man mste göra av detta resultat, säger oppositionsledaren i Nacka, Khashayar Farmanbar, S.

– Dels att det tycks som om Nacka kommun glömt bort hur man driver verksamheter och därför kan för lite och förstår inte privata företags utmaningar. Samt att företag har svårt att rekrytera unga utbildade för att det finns för få hyreslägenheter, säger Farmanbar.

Värmdö gjorde däremot en stor klättring, från plats 186 till årets 142, den största klättringen av alla kommuner.

– Jag känner mig glad och stolt över att kommunens arbete äntligen ger konkret resultat. Vi har i flera års tid lagt idogt arbete på företagsklimatet och det är fantastiskt att kommunens företagare upplever skillnad, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

– Nu gäller det att hålla i det fina arbetet och utveckla Värmdö till en av de bästa platserna i Sverige där företag kan, vill och vågar växa hållbart, tillägger hon.

Sedan år 2001 sammanställer Svenskt näringsliv en årlig rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets rankning baseras till två tredjedelar på enkätsvar från 33 000 företagare runt i landet, och till en tredjedel på statiska faktorer från SCB och UC.

Syftet med rankningen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Solna är fortsatt nummer ett på listan.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x