Näringsliv Publicerad 10:04, 28 september 2022

• ”Sjunker ytterligare från redan låg nivå” • Nackas näringslivsdirektör: ”Har redan inlett arbetet med frågorna”

Både Nacka och Värmdö har fått ett sämre företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankning.
Kommunerna tappar 41 respektive 34 placeringar.

I dag presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av årets företagsklimatsrankning av Sveriges 290 kommuner. Nacka kommun, som förra året hamnade på plats 43, rankas nu som nummer 84.

Den fråga som Nacka backar mest i är kommunens upphandling.

– Nacka har kommit långt med att utveckla sitt arbete inom upphandling där kategoristyrning, inköpsstrategier och spendanalyser alla är verktyg man jobbar med. Trots att kommunen gör mycket rätt har det ännu inte avspeglat sig i hur nöjda företagen känner sig med upphandlingsprocessen. Här krävs ökad dialog för att förstå var skon klämmer, säger Nathalie Marnell, näringspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Nackas näringslivsdirektör Mathias Forsberg säger i ett uttalande att kommunen ödmjukt tar till sig resultatet.

– Vi har redan inlett arbetet med en särskild prioritering av de frågor som mätningen belyser i form av ökad dialog, bättre information samt service och bemötande. Nackas företag förtjänar en företagsplats i toppklass, säger han.

Även Värmdö tappar placeringar — för tredje året i rad. 2021 hamnade Värmdö på plats 151, nu återfinns kommunen på plats 185.

– Frågan om hur företagen upplever dialogen med kommunens beslutsfattare sjunker ytterligare från redan låg nivå. Företagen ger också ett lågt betyg på frågan om information till företagen. Det här är två konkreta frågor kommunen kan arbeta med för att företagen ska bli nöjdare, säger Nathalie Marnell.

Totalt har över 3 600 företag i Stockholms län satt betyg på sin kommun. Bäst i länet är Solna, som hamnar på plats tre av totalt 290.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x