Mobil matbutik
kan testas i Värmdö

Två olika Moby mart-modeller.
FOTO: Moby mart
Näringsliv Uppdaterad 09:38 01 juni 2019

Moby Mart heter den personallösa mobildrivna matbutiken som just nu enbart finns i Shanghai. Nu är grundarna och värmdöborna Tomas och Hannah Mazetti intresserade av att öppna butiker även på hemmaplan.

I Shanghai finns just nu tio Moby Mart-butiker, varav en har funnits i ett och ett halvt år och nästan har 10 000 medlemmar. Allt från butik till teknik bygger företaget själva. Butiken drivs via solenergi och/eller batteri, den har öppet dygnet runt och betalning sker via mobilen. 
– Vi hoppas på att göra ett försök i Sverige. För närvarande har vi inget datum på när det ska ske. Värmdö är idealet av många anledningar. Inte minst att det är långt till en butik för många. Dessutom vill vi själva använda en Moby för vardagen, säger Hannah Mazetti.

Hennes vision var att återuppväcka den lokala hörnbutiken som en gång fanns i alla byar och förorter. 
– Jag och min man, Tomas, bor i Ängsvik och vi åker ofta till Hemmesta bara för en glass till barnen eller lite bröd. När vi utformade idén tilltalade den oss som konsumenter, säger hon. 

På väg till Europa
Hon menar att konceptet — en personallös butik — kombinerar flera trender, till exempel miljövänlighet och bekvämlighet. Idén växte fram då hon och tre andra grundare insåg att handeln var redo för en förändring och den personallösa tekniken fanns inom räckhåll.
– En butik kanske inte gör så stor skillnad, men med hundratals kan vi hjälpa människor att leva miljövänligare och bekvämare. Tänk bara på hur många som beställer hemleveranser. Dessutom har fastighetspriserna gått upp vilket gör det dyrt att driva butik, säger hon.

I höst kommer Moby till Europa och företaget hoppas på att ta sig till norra Europa.

Butik utan personal — så fungerar en Moby Mart

• Moby Mart styrs via en mobilapp. Ska man handla registrerar man sitt kontokort i appen och blir medlem.
• Dörrarna öppnas via appen för att butiken ska veta vem som handlar.
• Varorna scannas med hjälp av mobilen och även betalningen sköts där.
• I bakgrunden körs ett flertal system som bekräftar det kunden scannar in.
• Kameror håller koll på att kunderna betalar sina varor.