Minst fritidshus för
pengarna i Värmdö

Näringsliv Uppdaterad 14:35 06 maj 2019

Marknaden för fritidshus är åter i full blom. Men för de som vill investera i ett lantställe i Värmdö, behövs det en rejäl slant på banken. Här är fritidshusen dyrast i hela landet, enligt färsk statistik.

Det är Svensk fastighetsförmedling, med hjälp av Svensk mäklarstatistik, som tagit fram siffrorna, där man räknat ut hur många kvadratmeter fritidshus man får för en miljon kronor i landets kommuner. Medan man får 81 kvadratmeter för en miljon i nordskånska Örkelljunga, som är den billigaste kommunen, får man endast 16 kvadratmeter i Värmdö och 17 respektive 19 kvadratmeter i Haninge och Kungälv.

Halva priset i Norrtälje
I Norrtälje, som är en annan stor fritidshuskommun, får man ut det dubbla, 32 kvadratmeter för samma summa.
Lars Nordensvärd, franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Värmdö, säger att Värmdös läge driver upp priserna.
– Det är en populär kommun, och även om jag inte skulle svära på det att det alltid varit så, så har det ofta varit höga priser i Värmdö. Det är närheten till vattnet och till Stockholm som gör Värmdö attraktivt, att det går att ta sig längst ut på fastlandet på en timme.

På bostadssajten Hemnet fanns förra veckan 69 objekt till salu i Värmdö, vilket är en bra indikator på hur stort utbudet är. Lars Nordensvärd menar att fritidshussäsongen ur ett mäklarperspektiv börjat bra.
– Det finns en stor efterfrågan, men än så länge är det inget superhögt utbud. Men det är svårt att säga hur det blir framöver, ännu är det tidigt på säsongen, säger han.

Nytt krav inget hinder
Enligt Lars Nordensvärd har man inte märkt av att skärpta amorteringskraven, och därmed de svårare möjligheterna att få lån, påverkat marknaden hittills. 
– Vi trodde nog att det skulle påverka mer och att fritidshusen skulle ta mest stryk av det. Men det har vi inte upplevt, tvärtom har fritidshuspriserna hållit sig ganska bra i hela länet jämfört med exempelvis bostadsrätter som gått ner de senaste åren, säger Lars Nordensvärd och tillägger:
– Vi hade nyligen en visning ute på Sollenkroka dit 32 sällskap kom. Så folk vill köpa fritidshus och uppenbarligen har många råd.
Är det någon skillnad att sälja fritidshus jämfört med vanliga bostäder?
– Processerna i försäljningen ser likadana ut, men när man köper fritidshus är det andra värden som lockar. Närheten till vattnet är viktig precis som närhet till skola är när man köper bostad. Men i dag används fritidshusen på ett annat sätt än tidigare också, nu vill man även ha dem som weekendboende på vintrarna.

Billigast och dyrast

Förra veckan var det billigaste objektet i Värmdö en nyrenoverad kolonistuga
på 35 kvadratmeter på Malma med en 245 kvadratmeter stor trädgård. 
Utgångspris: 1 250 000 kronor. 

Dyrast var ett skärgårdshemman på Trångholmen, där huvudbyggnaden på 230 kvadratmeter är omgiven av gästhus. Pool, bastu, båthus och hamn.
Utgångspris: 32 500 000 kronor.