Näringsliv Publicerad 12:05, 09 november 2021

 • 115 ansökningar • Jonathan och William prisades för ”årets pitch”

115 sökte och 25 antogs. Intresset för årets upplaga av sommarjobbsprojektet Rookie startups var stort. Ett lyckat projekt, enligt Värmdö kommun.

– Det var en bra möjlighet att få lära sig vad som är viktigt när man startar eget, säger Jonathan Norrman, som nu hoppas kunna driva sitt och William Giers företag Tree-Q vidare.

Sedan sommaren 2020 låter Värmdö kommun ett antal ungdomar över 15 år sommarjobba inom entreprenörskap. Projektet går under namnet Rookie startups och går ut på att deltagarna under fyra veckor får starta egna företag. De får hjälp att utveckla en affärsidé utifrån ett startkapital på 2 000 kronor, och kan tävla om titeln ”Årets RS-företag” och 10 000 kronor. Det finns också möjlighet att driva företaget vidare efter de fyra sommarveckorna.

Kommunen har nu låtit sammanfatta sommarens upplaga, och det visade sig att intresset var större 2021 än 2020. Förra året ansökte 47 ungdomar om att vara med. I år inkom 115 ansökningar. 25 av dem valdes ut, och alla slutförde programmet. 60 procent at deltagarna var tjejer, vilket är en hög andel jämfört med andra kommuner.

Extra bra gick det för Jonathan Norrman och William Giers, som startade företaget Tree-Q, med affärsidé att skapa och förbättra hemsidor åt småföretag, organisationer och föreningar, främst i Nacka och Värmdö. De vann titeln ”Årets pitch” i Rookie startups regionala final, i konkurrens med flera hundra andra företag.

– Det började med att vi la märke till en hemsida för en lokal restaurang och insåg hur otroligt dålig och ouppdaterad information de hade. Vi kände att vi kunde göra något för att hjälpa dem. Då föddes idén, berättar William Giers.

Varför tror ni att ni vann ”Årets pitch”?

– Vi la ner mycket tid och engagemang på den. Vi hade även en tydlig idé och budskap med vår pitch som vi lyckades fånga på film, säger Jonathan Norrman.

Överlag var det kul och spännande att ägna sig åt att starta företag under sommaren, tycker de.

– Vi båda var taggade att få skapa vår egen idé. Att få lägga upp arbetet själv var också väldigt lyxigt. Vi såg det också som en bra möjlighet att få lära oss mer om entreprenörskap och vad som är viktigt när man startar eget, säger Jonathan.

Eftersom både han och William går sista året på gymnasiet, och även har andra jobb vid sidan av, har de tagit en paus med arbetet kring sitt företag.

– Men vår idé och ambition finns kvar och vi vill gärna jobba vidare med det framöver, säger William.

Värmdös vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnd tecknade 2019 ett treårigt avtal med Rookie startups AB och i år — det andra året som projektet genomfördes — bidrog nämnden med nästan 190 000 kronor.

Enligt kommunens bedömning gynnar projektet både de deltagande ungdomarna och det lokala näringslivet, ”som en effekt av den kompetens och erfarenhet projektets deltagare tar med sig till framtida företag”.

Även i Nacka finns möjlighet till sommarjobb inom Rookie startups sedan några år tillbaka.


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x