FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Helena Waker, vd för Stockholm Fashion District i Nacka strand, tror att modebranschen i kommunen kommer att fortsätta växa.

Här är de hetaste
framtidsbranscherna

Näringsliv 15:01 | 10 oktober 2018

Mode, techindustri, ­utbildning och skärgårds-
utveckling. Det är några av de branscher som spås växa i Nacka och Värmdö.
– Det är mycket kontors­baserade verksamheter, ­säger Nackas näringslivschef Anders Börjesson.

Enligt den senaste prognosen ska Nacka växa till 150 000 invånare år 2035. Under samma period räknar man med 15 000 nya arbetstillfällen.

I dag är de branscher som sysselsätter flest i Nacka detaljhandel, byggindustri, hälso- och sjukvård och företagstjänster (som IT och bokföring).

Sannolikt kommer de även i framtiden att vara de största, enligt Anders Börjesson.
– Ytterligare några bubblare kan vi nog se i och med att helheten växer, men i stort ser det nog ut så, säger han.

Inom vilka branscher tror du att de 15 000 nya arbetstillfällena kommer att finnas?
– Såklart kommer det vara en stor blandning. Generellt kan man säga det är mycket kontorsbaserade verksamheter i centrala Nacka och Sickla. Branschmässigt fokuserar vi på industri 4.0, alltså modern tech, och lärande.

Gynnas av höga cityhyror
Som exempel på en växande verksamhet inom lärande nämner Anders Börjesson Vercity, en galleria för högre utbildning som i sin helhet ska öppna 2023, men som redan nu finns i en ­pilotvariant i Nacka Forum.

Han fortsätter:
– Sedan blir det en hel del service och företagstjänster. Hälsa och enklare sjukvård är också logiska inslag då vi växer så mycket befolkningsmässigt. Utöver det kan det bli kopplingar till mode.

Finns det några branscher där ett ökat antal arbets­platser­ gynnar utvecklingen i stort i Nacka?
– Mode är definitivt ett sådant område. Möten är ett annat, med koppling till alla de mötesanläggningar och hotell som redan finns i Nacka. Vi vet också att lärande och kompetensutveckling är väldigt intressant för en del av de större företagen.
Hur ska kommunen jobba för de 15 000 nya arbetstillfällena?
– Vi lever gott på att kontorsutvecklingen i centrala Stockholm är skral, vilket ger väldigt höga hyror i city. Vi märker också att intresset för att utveckla arbetsplatser söder om Slussen ökar. Här har Nacka en given roll. Vi räknar dessutom med att skapa säljande strategier med de fastighetsutvecklare som ska bygga 100 000 kvadratmeter kontor i centrala Nacka.

I Värmdö finns inga kvantifierade mål om nya arbetstillfällen. Däremot har kommunen en annan tydlig målsättning:
– Vi jobbar för att man ska kunna leva, verka och bo i Värmdö. Värmdöbor ska få en hållbar vardag. De ska kunna jobba hemifrån eller i co-working-spaces på heltid eller några dagar i veckan, så att de inte behöver pendla till stan varje dag, säger kommunens näringslivschef Sofia Brorsson.

De branscher som i dag sysselsätter flest i Värmdö är byggnadsindustri, detaljhandel och besöksnäring. Även när det gäller de branscher som växer mest ligger byggnadsindustri och besöksnäring i topp, följt av hälso- och sjukvård.

Den närmsta framtiden tror Sofia Brorsson företag inom tjänstesektorn kommer att växa.
– Jag tror vi kommer att se fler företag som jobbar med digitala tjänster. Och så skapar det fantastiska besökstryck vi har i skärgården utrymme för olika projekt inom hållbar skärgårdsutveckling.

"Enormt intresse" för modeklustret

Att modebranschen har framtiden för sig i Nacka är något som Helena Waker, vd för Stockholm Fashion District i Nacka strand, är övertygad om.

Stockholm Fashion District är en mötesplats på över 16 000 kvadratmeter för designer, textilleverantörer, inköpare och säljare inom olika delar av modebranschen. Man anordnar bland annat mässor och andra event, med 900 svenska och utländska varumärken.

Startskottet gick 2009, när Skohuset etablerades i området med 23 showroom. Efter utbyggnader och tillkomsten av Stockholm showroom 2016 har antalet nu vuxit till över 140.

Helena Waker tror, precis som Nackas näringslivschef Anders Börjesson, att modebranschen kommer att växa i Nacka.
– Vi är otroligt glada över hur fint etableringsfasen har gått. Nu ser vi fram emot att fortsätta utvecklas, säger hon och tillägger:
– Intresset har varit enormt, även utanför Sverige. Vi märker att det är speciellt att så många delar finns samlade på en och samma plats. Det finns stora synergieffekter för företag i branschen i att sitta tillsammans i ett område, och vi ser en ökning på förfrågningar om lediga showroom, både permanenta och tidsbegränsade.