FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Carin Urell Hultgrens och Elin Buchmayer driver sedan årsskiftet Björknäs trädgård. Förra helgen hade man ett mobilt musteri på plats, vilket lockade många Nackabor.

Handelsträdgård sög musten
ur rekordstor äppelskörd

Näringsliv 11:14 | 23 september 2018

Den långa och varma sommaren har gjort att äppleträden står i sin fulla prakt. Men nu är det dags att skörda — innan hösten suger musten ur äpplena.
– De flesta sorterna är mogna, säger Carin Urell Hultgren, på Björknäs trädgård.

Experterna ger tre tips inför nästa års äppelskörd

Har du inget äppleträd, plantera ett nu. Det är en rolig och bra investering för framtiden.
• Ta tillvara äpplena och ät, koka, musta eller vinterförvara. Tänk på att grenarna är sköra efter den rikliga skörden och sommartorkan, så stötta gärna upp trädet inför vintern.
• Beskär trädet. Är du osäker på hur man gör kan du anlita en trädgårdsmästare.

Det är inte bara på Värmdös musterier som privatpersoner har kunnat få sina äpplen mustade. Carin Urell Hultgren och Elin Buchmayer tog över före detta Björknäs Blommor vid årsskiftet — och har under våren öppnat upp Björknäs trädgård.

Förra helgen hade trädgården äppletema, då besökarna bland annat fick lära sig hur man beskär träden och vilka arter som finns. Dessutom hade man tagit in ett mobilt musteri, vilket lockade många Nackabor.
– Folk kom hit med överfulla påsar, vilket speglar det rikliga äppleåret. Det som är så kul är att musten blir så vansinnigt god och som pastoriserad håller den ett år, säger Carin Urell Hultgren.
Hur länge kan man vänta med att skörda äpplena?
– Det beror så klart på äpplesorterna. Men i år är skörden rekordstor och dessutom tidigare än den brukar. Jag tycker att man ska plocka nu i september innan äpplena faller ner till marken. De flesta sorterna är mogna.

Carin Urell Hultgrens och Elin Buchmayers tanke med trädgården är just att skapa en plats som förmedlar lust och glädje kring odlande. Därför har de under våren och sommaren rustat upp hela trädgården. 

Carin Urell Hultgren berättar att de fått ett kvitto på att det finns ett behov bland Nackaborna för den typen av verksamhet.
– Jag tycker att vi har fått en flygande start på vår trädgård. Vi är så klart beroende av vädret, och den fina våren, och den fina sommaren har varit till vår fördel, säger hon.


Goda tider även för Värmdös musterier

Det är goda tider för musterierna i Värmdö. Värmdö musteri beskriver äppleåret som extremt rikligt.

Lokalt är det Ingarö som är flaggskeppet för mustning. Bredalens gårdsmusteri på Ingarö, som i juni, vann pris för bästa hantverkscider — korat av Spritmuseum i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet — är det ena av de två stora musterierna.

Det andra, Värmdö Musteri vid Säby gård, med sina 3 000 äppelträd, och en omsättning på omkring tio miljoner kronor hade ett rekorddåligt äppleår 2017. Då kom de knappt upp i 25 procent av den förväntade skörden. 

”Bra business”
Det tar musteriet igen i år, med råge. Sofia Skjernov på Värmdö musteri bedömer årets skörd som extrembra.
– Vi har mellan 30 och 40 procent mer äpplen i träden i år än 2016 som var ett fantastiskt år. För våra kunder som vill komma och musta hos oss är det ungefär samma siffra — och i år är det många som inte vet var de ska göra av alla sina äpplen. Det är bra business för oss i år.