FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Paul Bradley och Bettina Schütz har redan prisats för sin hampadryck.

Hampafrö fick nytt
företag att växa fram

Näringsliv 07:50 | 23 januari 2019

Efter många års resande fick Värmdöborna Bettina Schütz och Paul Bradley idén till att utveckla livsmedel på hampafrön. Nyligen lanserade de sin första produkt, en hampadryck, och nu vill de slå ett slag för färsk och nyttig mat — och för klimatet.

Förbjuden till 2005

Förbjuden till 2005

Hampa är en av de äldsta kulturväxterna, och har i tusentals år använts för fibrernas skull, men även i medicinska syften och för produktion av drogen cannabis. Fram till 2005 var all odling av hampa förbjuden i Sverige, men i dag är det lagligt för jordbrukare att odla vissa sorter av industrihampa och intresset har ökat för odling.

Efter att ha levt ett fritt och obundet liv i drygt tio år och bott och arbetat i Europa och Asien, fick Bettina Schütz och Paul Bradley för två år sedan idén att starta ett företag, Hempster, som nu är Sveriges första livsmedelsföretag med fokus på hampafrön.

– Vi ville förnya oss och göra något av våra talanger, säger Bettina Schütz, som bland annat har jobbat inom projektledning.

Bakgrunden var egentligen att Paul för sju år sedan blev sjuk.

– Jag ställde om dieten. Att äta och dricka hampafrön blev en viktig del i mitt tillfrisknande och jag ville att även andra skulle ta del av dess positiva effekter, säger Paul Bradley, som är utbildad konstnär och kock.

Det ledde till idén om att tillverka en egen dryck av industrihampa. Paul började experimentera med hampafrö och utvecklade en egen metod för att få fram produkten. Den är inte pastöriserad och håller i fyra - fem dagar. Hittills har de tagit fram tre olika smaker: Kokos, chai och choklad. 

– Paul har hittat en process som är unik, där han optimerar hampafröets näringsinnehåll, drycken fungerar utmärkt som mellis eller efter träning, säger Bettina.

– Hampafröet är egentligen en nöt, och otroligt näringsrikt. Det innehåller mycket av det kroppen behöver, och är ett av de bästa proteinerna vi kan få, säger Paul.

Nu gäller det att komma ut på marknaden, och det är inte helt enkelt när det gäller färska varor.

– Inköparna vill ju ha produkter som ska kunna stå ett halvår på hyllan, men vi vill producera färsk mat som gör att folk mår bra, säger Bettina.

Odling av industrihampa sker i dag i liten omfattning i Sverige, samtidigt som marknaden för den växer snabbt internationellt. Men det finns svenskar som arbetar för att få fler att odla hampa. För närvarande köper Hempster fröerna från Baltikum, men man håller på att etablera kontakter med svenska bönder.

– Det finns en del odlingar i syd- och västsverige, men det finns i princip inga i regionen. Vi har nu kontakt med ett antal bönder i Stockholms län som ser de stora möjligheterna med hampa. Hampa är en avgörande klimatsmart resurs och råvara, säger Paul. 

Nyligen tilldelades paret Matverk Stockholms tredje pris för sin dryck Raw Vegan Shake, för dess smak och fina konsistens. Bakom Matverk Stockholm står 

näringslivs- och EU-projektet Matlust, vars syfte är att utveckla en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i regionen. 

Och parets hampadryck har också väckt intresse bland kända kockar.

Vad är det som driver er?

– Vi ser möjligheter att på regional nivå odla och förädla, småskaligt. Vår vision är att ingå i ett större sammanhang där vi tillsammans med svenska odlare, innovativa företag och investerare arbetar för en hållbar framtid, säger Bettina.