Glassigt nytillskott i Tollare

Näringsliv Uppdaterad 16:01 15 april 2019

Tollare kaj-området må ännu vara ett gytter av grävmaskiner och byggnadsställningar. Men Kenny Mattsson hoppas här skapa en oas för glass­fantaster. Till skärtorsdagens öppnande bidrar bland annat artisten Markoolio med en smak bestående av ”håll käften!”-nötter från Piemonte-­distriktet i norra Italien.

Glassälskare har Kenny Mattsson varit sedan han sprang runt i kortbyxor, men det dröjde ett halvt sekel innan han själv lärde sig att tillverka glass — men då inte vilken glass som helst, utan italiensk gelato, som är mer kompakt än vår traditionella svenska variant och sällan eller aldrig innehåller grädde.

– I somras fick jag i 50-årspresent en glassmästarkurs i Bologna av sambon Mari. Efteråt var jag helst frälst och började direkt undersöka om det fanns en lämplig lokal ledig här nere vid det nybyggda kajområdet i Tollare.

Det fanns det. Därmed kunde Kenny Mattsson — som bland mycket annat varit programledare för SVT:s ”Dumburken”, drivit gokart­anläggning på Värmdö och just nu är aktuell som producent för en landsomfattande sång- och dansföreställning om Bamse — lägga ytterligare en titel till sitt späckade CV, nämligen den som glasskioskinnehavare.

Wow-faktor i Italien
– I januari var jag nere på glassmässa i Rimini, ett mässområde som är stort som tre Stockholmsmässor, och efter några dagar var jag vimmelfärdig av idéer och intryck. Men ambitionen är hög, glassen som serveras här ska vara i världsklass. Som kund ska man knyta näven och skrika: ”Wow!”

För att nå denna wow-­faktor har Kenny Mattsson bland annat samlat test­paneler med nära och kära, varav somliga är bekantskaper från nöjesvärlden. Därför har bland andra Marko ”Markoolio” Lehtosalo, programledaren Sofia Wistam och In Flames-sångaren Anders Fridén bidragit till smak­utbudet.

Eftersom slumpen gjorde att Markoolio ringde Kenny Mattsson just som NVP var på besök i glasskiosken passade vi på att fråga den Orminge-bördige artisten om tankarna bakom smakvalet, som i hans fall bygger på hasselnötter.

– Jag har alltid älskat nötkräm på påse och ville åt en liknande smak. Samtidigt ville jag att något skulle hända i munnen. Så glassen innehåller lite större bitar av hasselnöt som man får tugga. Det är heller inte vilka hasselnötter som helst, utan importerade från Piemonte-distriktet i norra Italien, så kallade ”håll käften!”-hasselnötter. En kulinarisk bomb, säger Markoolio.

Nötter från vulkanen Etna
Enligt Kenny Mattsson är valet av exklusiva nötter något som går igen i utbudet. Pistagen har skördats på vulkanen Etnas sluttningar, vaniljstängerna hämtats från Tahiti, inte ens strutarna liknar något vi är vana vid, utan är svarta, smakar vanilj och är betydligt mer robusta än den traditionella våfflan.

Men även om drömmen att driva en egen glasskiosk, eller rättare sagt en egen gelateria, snart är på väg att infrias har resan till förverkligandet varit allt annat än — ursäkta ordleken — glassigt.

– Det har sina utmaningar att starta verksamhet i den nybyggarmiljö som nu råder i Tollare. När allt är klart kommer det att vara en plats som riktigt skriker efter glassätande, med marina, badplats och strandpromenad utanför, men nu finns bara en provisorisk väg som leder till kajområdet och leveranserna har ibland svårt att hitta fram. Min sambo kan vakna kallsvettig och undra hur vi ska få allt att gå ihop och hur folk ska hitta hit. Jag tänker att första året handlar om att överleva. Det gäller att inte ha för höga förväntningar.

– Det som för mig känns extra fint är att jag använde ett arv från mamma som grundbult för det här projektet. Det var inte mycket pengar, men jag tänkte att jag ville göra något speciellt för dem. Så nu vilar mamma Birgittas ande över gelaterian, säger Kenny Mattsson.

Kennys Gelato öppnar på Tollare kaj 10 på skärtorsdagen.