FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Marianne Wallberg, grundare av öl- och whiskymässan.

Fullsatt på maxad mässa

Näringsliv 14:45 | 28 september 2018

Det går bra för Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka. Mässan har nu blivit så stor att grundaren och vd:n Marianne Wallberg vill se en omvänd utveckling.
– Vi vill inte slå fler besöksrekord, säger hon.

Stockholm Beer & Whisky Festival pågår under två helger. Mässan startade igår och pågår under helgen. Nästa vecka mellan torsdag och lördag fortsätter den.

Förra året besöktes öl- och whiskymässan i Nacka strand av 37 400 besökare under de sex dagarna. Det är Nackas enskilt största arrangemang. På frågan om det finns plats för fler, svarar vd:n och grundaren Marianne Wallberg, att det nog är bra att dra i handbromsen när det närmar sig 35 000 besökare.
– Vi vill inte slå fler besöksrekord. Nästan tvärtom. Vi har ingen ambition att bli större. Vi är ohotat världens största öl- och whiskymässa. Det är här leverantörerna testar sina sorter och har världspremiär.
Det är den 27:e mässan i ordningen. Vad sticker ut i årets upplaga?
– Vi är verktyget som ska få dryckesbranschen att träffa den intresserade publiken. Här finns det alltid extremt mycket nyheter. Egentligen kan man säga så här, när vi startade 1992 fanns det åtta bryggerier i Sverige och totalt 143 ölsorter på mässan. I dag finns det 377 bryggerier i Sverige och 4 000 ölsorter här.
Vilken roll spelar mässan i branschen?
– Den har en enorm roll. Hela världen kommer hit och här startas samarbeten mellan svenska och utländska bryggerier och destillerier. 
Vad rekommenderar du besökarna att titta lite extra på?
– Fråga massor och var nyfiken. Det finns experter bakom varje disk. Att fråga är A och O, gör du det kommer du få en kanonkväll.